Новини

Обстріли прикордоння та велика кількість зруйнованих бізнесів: Чаус – про умови, в яких працюють підприємці на Чернігівщині

Вести бізнес у нинішніх умовах на Чернігівщині дуже важко. Зокрема, голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус умовно поділяє для себе територію Чернігівщини на три частини. Про це він сказав на Міжрегіональному форумі «Відновлення економіки деокупованих територій», що відбувся сьогодні в Чернігові.

Тож найскладніша ситуація – в північній частині області, яку постійно обстрілюють.

«Торік кількість снарядів, які прилетіли протягом минулого року по прикордонню Чернігівщини, перевищила кількість населення, яке там проживає. Ми рахували: 15 тисяч снарядів за рік прилетіли в Семенівську, Новгород-Сіверську, Городнянську громади. І взагалі в населених пунктах, куди це прилітало, на сьогодні мешкають менше як 13 тисяч населення. Як там вести бізнес?» – зазначає голова ОВА В’ячеслав Чаус.

Друга частина області – це середня, на якій тривали активні бойові дії та яка фактично зруйнована: інфраструктура, мости, дороги, багато приватного житла, соціальних об’єктів. І дуже багато бізнесу зруйновано саме в центральній частині. Третя частина – південніша, вона найменш зруйнована, тут бізнесу трішки простіше, ніж у центрі та на півночі.

Тож на думку В’ячеслава Чауса, для деокупованих територій і тих, які постійно обстрілюють, має бути особливий режим для бізнесу. І були спроби змінити ситуацію, щоб так було.

«У 2022 році перше, що зробили: з народними депутатами, зокрема Сергієм Гривком, розробили законопроєкт про створення спеціальної економічної зони. Бо такі області, як Чернігівщина, мають бути дещо в інших умовах, ніж інші, більш сприятливі області з погляду сприяння розвитку бізнесу. На жаль, цей законопроєкт не ухвалили. Ми зараз звернулися до уряду щодо запровадження поліського коефіцієнту. Це опосередковано про бізнес, але кошти, які надходять в область, сприяють розвитку бізнесу. Наразі ця історія теж не вирішена», – розповів Чаус.

Водночас, за його словами, профільне економічне міністерство вживає реальних заходів, щоб для чернігівських бізнесменів були доступні гранти та кредити, за що він вдячний посадовцям.

Чаус також повідомив, що створена робоча група і вона вже взялася працювати над конкретним механізмом розвитку та підтримки бізнесу для деокупованих територій. Адже важливо виокремити області, в яких нині важко, й зробити все так, щоб бізнес не пішов із цих областей.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button