Політика

Без доступної електроенергії економічне відродження України неможливе, – депутат облради

*Актуально

Електроенергія в Україні – найдорожча в Європі. І це за умови, що впродовж останнього часу вона знизилася в ціні.

Підприємство «Оператор ринку» повідомляє, що середньозважена добова ціна електроенергії на ринку «на добу вперед» в об’єднаній енергосистемі (ОЕС) станом на 27 липня знизилася на 17,3%, або на 244,22 гривні/МВт-год до 1 169,32 грн/МВт-год, порівняно з 20 липня.

Але якщо порівнювати з цінами на європейській Енергобіржі Nord Pool, ціна в ОЕС України (36,28 євро/МВт-год) перевищує ціни в Норвегії (1,84 євро/МВт-год), у Швеції (10,18 євро/МВт-год), у Данії (31,08 євро/МВт-год), у Франції (35,05 євро/МВт-год), у Німеччині (32,53 євро/МВт-год), в Австрії (33,46 євро/МВт-год).

За словами депутата Чернігівської обласної ради від політичної партії «Наш край» Петра Головача, найвищі в Європі тарифи на електроенергію – це наслідок нерішучості влади, яка боїться образити енергетичних олігархів і примусити їх знизити ціну. У підсумку українці змушені переплачувати в кишені олігархів мільярди гривень на рік.

«За таких умов новоутворене Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості буде безсиле відродити українську промисловість без конкурентної, порівняно з іншими європейськими країнами, ціною на електрику», – наголосив депутат.

«Наш край» очікує, що влада створить умови, за яких олігархи не отримуватимуть надприбутків, відповідно, ціна на електроенергію знизиться, а сама енергосистема працюватиме стабільно та перспективно.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button