Політика

Як голосували у Чернігівській облраді за бюджет-2020

*Актуально

Насамперед через звуження можливостей розвитку регіону, а відтак, консервацію тенденцій, які ми маємо сьогодні: низький рівень виробництва і заробітних плат, відтік молоді, зниження якості життя в сільській місцевості.

У процесі підготовки документа ми так і не почули відповіді, що буде з приблизно сотнею об`єктів, що перебувають на етапі будівництва чи масштабних реконструкцій? Кошти на завершення робіт не передбачені. Обсяг грошей субвенції на соціально-економічний розвиток Чернігівщини скорочено на наступний рік майже удвічі. А це свідчить про відсутність ефективного діалогу виконавчої гілки влади із президентом та урядом. У такий спосіб державні «дірки» закриваються за рахунок обласного бюджету. І така ситуація точно не на користь жителів Чернігівщини.

На 2020 рік обсяг додаткової дотації на здійснення переданих із державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я, врахований у Законі України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» для місцевих бюджетів області у сумі 253,9 млн грн, що на 278,9 млн грн, або вдвічі менший за відповідну дотацію поточного року (532,8 млн грн) і є недостатнім для фінансування видатків закладів освіти (крім заробітної плати педпрацівників) та енергоносіїв у медичних закладах, оскільки такі видатки в області в 2019 році налічуватимуть приблизно 1,6 млрд гривень. Водночас необґрунтоване зменшення дотації на 52,3% неприпустиме, оскільки фактично в місцевих бюджетах області у 2019 році на оплату комунальних послуг та енергоносіїв у закладах охорони здоров’я спрямовано в середньому лише 23% обсягу відповідної дотації поточного року. Отже, значне зменшення додаткової дотації для місцевих бюджетів області невмотивоване.

Незрозумілою є ситуація в медицині. Наразі ніхто не роз’яснив механізмів фінансування медичних закладів із настанням другого етапу медичної реформи. Адже в регіоні є медичні установи, що навіть зараз не підпадають під стандарти фінансування із Національної служби здоров`я. Що буде з ними після 1 квітня 2020 року?

Запропонований на наступний рік бюджет навіть в абсолютних величинах менший, аніж бюджет 2019 року, але ж варто зважати на інфляцію. Бюджет Чернігівщини-2020 не вдається назвати бюджетом розвитку.

Це бюджет проїдання, він не відповідає інтересам жителів регіону, а тому за нього ми не голосували. Єдине сподівання – до кошторису будуть внесені зміни, і якщо вони поліпшуватимуть ситуацію у різних сферах, ми обов`язково їх підтримаємо. А сьогодні під час сесії дискусія була переведена в інше русло: замість обговорень конструктивних змін по суті, ми стали свідками суперечок про форму, а не зміст.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Фракція «Наш край» у Чернігівській обласній раді

Ще статті по темі

Back to top button