Політика

Хто ж переміг на довиборах до Верховної Ради?

В результаті виборів перемогла демократія – у протилежному випадку в усіх без винятку округах перемогла б президентська сила. В історії України було чимало подібних випадків. Однак цього разу серед 7 округів кандидати, що не приховували свого позитивного ставлення до БПП, схоже перемагають лише у двох округах у Дніпропетровську та на Чернігівщині.

Пишу «схоже перемагають«, бо офіційних результатів підрахунку голосів ще не було.

Двоє кандидатів, тобто стільки ж, схоже перемагають і від партії Батьківщина. Виборчі округи на Херсонщині та Полтавщині схоже позначать червоним серцем.

Вітаю переможців, особливо старого партійця Юрія Одарченка, якого добре знаю і поважаю. Однак і для Руслана Богдана повернення в Раду стане, певною мірою, відновленням справедливості.

Треба відзначити, що Батьківщина, яка вважається партією, що має найвищий рейтинг, мала б перемогти в усіх семи округах, а не лише у двох. Для лідера такий результат можна вважати поразкою

Сподівано й несподівано у двох західних округах на Волині та Івано-Франківщині у підрахунку голосів лідирують двоє УКРОПівців. І якщо щодо Волині такий результат не викликав сумнівів, то якщо станеться перемога УКРОПу на Івано-Франківщині – це буде локальною несподіванкою.

Лише про 114 округ Луганщини надходять досить суперечливі інформації. Не виключено, що результатів звідти ми будемо чекати найдовше.

Загальна низька явка засвідчила надзвичайно слабкий інтерес українців до обрання народних депутатів. Ні літній сезон, ні спека до кінця не пояснюють чому на виборчі дільниці прийшло лише близько третини виборців.

Можливо, люди просто не хочуть витрачати час на політичну гру, не відчуваючи потреби у нагальній зміні депутатського корпусу.

Це може стати найбільш відвертою відповіддю для тих, хто вимагає перезавантаження влади, перевиборів парламенту та інших політичних потрясінь.

Політолог, колишній журналіст Віктор Уколов

Ще статті по темі

Back to top button