Політика

Ірина Грозенко: «Я хочу, щоб Борзнянщина розвивалася і знаю як це зробити»

В історії світової політики небагато жіночих постатей, чий життєвий шлях безпосередньо вплинув на розвиток міжнародних подій. Утім, всі чули про Маргарет Тетчер, Ангелу Меркель, Далю Грібаускайте. Це вольові та сильні жінки. Такі є і на Чернігівщині. Одна із найвпливовіших та найавторитетніших жінок в Чернігівській області – Ірина Грозенко, виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, депутат обласної ради від партії «НАШ КРАЙ».

Ірино Вікторівно, 5 років ви працювали депутатом обласної ради від партії «НАШ КРАЙ». Охарактеризуйте цей період роботи?

Ці 5 років були справді дуже насиченими і відповідальними для нашої команди. Зокрема, «НАШ КРАЙ» – це єдина політична сила на Чернігівщині, що послідовно стверджувала право громад саме на добровільне об’єднання. Адже від початку реформи чинна на той момент обласна влада нав’язувала схему «один район – одна громада». Депутати-«нашокраївці» просували необхідність створення у Чернігівській області не менше як 5 районів, зважаючи на територію регіону та щільність населення. Також наша фракція домоглася зняття з порядку денного обласної ради питання про одночасну приватизацію понад 60 об’єктів комунальної власності Чернігівської облради (зокрема й кількох дитячих таборів). В іншому разі вони могли б незаконно потрапити в чиїсь приватні руки. Від початку реформи відстоюємо процеси децентралізації в області. На Чернігівщині будуть створені 57 ОТГ.  Пишаємося, що найуспішніші громади очолюють саме представники «НАШОГО КРАЮ».

До речі, завдяки вам на Чернігівщині успішно стартувала   реформа децентралізації влади. З чого все починалося?

Так, це був дуже непростий, але доленосний період. Почалося все з того, що народний депутат України Валерій Миколайович Давиденко, помічником якого я була, прочитав про українсько-швейцарський проект «DESPRO» і відправив мене на навчання експертів із децентралізації. Я отримала диплом тренера із децентралізації. Потім очолила Чернігівське відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад. Коли в Україні проголосили курс на децентралізацію, ми почали активно займатися цим напрямком на Чернігівщині. Був шалений супротив тодішньої влади. Вони заважали як тільки могли, а тепер називають себе «архітекторами децентралізації». Це ганебно. Але ми перемогли чиновницьке нахабство і у 2015 році на Чернігівщині було створено перші 5 об’єднаних територіальних громад (Кіпті, Вертіївка, Десна, Макіївка і Парафіївка). Нині всі ці громади успішні і продовжують розвиватися. В цих ОТГ є власні ЦНАПи, ФАПи, там відремонтовані школи, садочки, будинки культури, дороги. В цих громадах фактично не залишилося проблемних об’єктів. Завдяки децентралізації бюджет в громадах зріс в 4-5 разів.

На місцевих виборах маєте намір балотуватися  в депутати Чернігівської обласної ради і на посаду голови Борзнянської ОТГ. Які проблемні моменти є на Борзнянщині і як їх вирішувати?

Проблем вистачає. Проблема номер один – це питна вода. Насосна вежа дуже застаріла. Було багато державних і грантових програм. Дивно, але місцева влада чомусь досі цю біду не вирішила. Також в Борзнянській громаді гостро стоїть проблема із робочими місцями. Я планую відродити там торфовидобувну галузь. В громаді багато зареєстрованих родовищ. Наприклад, унікальне родовище «Доч-Гали» зможе стати потужним економічним об’єктом. Це нові робочі місця, суттєві податки до місцевого бюджету і екологічне паливо, яким можна забезпечити наші школи, садочки та лікарні. Ну, і, звичайно, в пріоритеті – підтримка підприємництва. Нині підприємці Борзнянської громади наодинці із своїми проблемами. А підприємцям треба допомагати, бо саме вони є двигуном розвитку економіки. Вони дають людям робочі місця і сплачують податки. Тому буду співпрацювати з ними і підтримувати.

Один із пріоритетних планів у вашій роботі – це підтримка молоді. Які кроки ви намітили для себе

Треба обов’язково підтримувати молодь. Це – наше майбутнє, це наші молоді кадри, які розбудовуватимуть наш рідний край, прославлятимуть його. Парадокс – в Борзні розвивається 19 видів спорту, але досі немає жодного сучасного спортзалу. Над цим неодмінно варто працювати. Також маю намір в Борзні збудувати Молодіжний парк із скейт-майданчиком, сучасним спортивним інвентарем та різноманітними тренажерами.

Після перемоги на виборах чим займетеся першочергово?

У нас є початок – це реформа децентралізації влади, низка ще незавершених інфраструктурних проєктів і дуже багато планів попереду. Ми повинні завершити розпочате і показати всій Україні, що всі наші ОТГ, втіливши в себе реформу, стали на правильний шлях. Ми впевнено віримо у свою перемогу, у свої сили наводити лад у громадах і ми радіємо підтримці, яку відчуваємо від людей.

*Політична реклама

Розмову вела Ірина Ковальова

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button