Політика

Кіптівський успіх: прогресивна стратегія подальшої розбудови громади від Володимира Кучми

Багато жителів Кіптівської громади відверто зізнаються, що якихось п’ять років тому навіть не вірили, що життя в рідних селах може змінитися на краще: школи, дитсадки, заклади культури відремонтують і осучаснять, з’явиться вуличне освітлення, нарешті руки дійдуть до багатостраждальних сільських доріг, а потрібні адміністративні послуги стануть доступними для людей. У се це відбулося після того, як громада була створена і її очолив досвідчений керівник і господарник Володимир Володимирович Кучма. Нині він — кандидат на посаду голови Кіптівської ОТГ та кандидат в депутати Чернігівської обласної ради від ПП «НАШ КРАЙ».

Для розвитку громади вже багато чого зроблено. Між тим, маєте передвиборчу програму. Які її пункти втілюватимете в життя в числі перших?

Найголовніше, треба працювати над бюджетом розвитку громади, а не проїдання. Потрібно залучати інвестиції в громаду, підприємства, різного роду господарства, зокрема фермерські. Ось сьогодні є програма підтримки розвитку фермерства. Тож наша ОТГ разом з Іванівською — учасники пілотного проєкту у цьому напрямку.

Також треба вирішувати проблему транспортного сполучення сіл громади із центром і колишнім райцентром. Перевізники не хочуть їздити між селами, бо це невигідні маршрути. Держава від цього питання самоусунулася. Тож у планах — створення маршруту комунального транспорту для перевезення жителів громади.

Окрім цього відбуватиметься подальший ремонт доріг і утримання дорожнього покриття в належному стані.

Один із пунктів вашої програми передбачає забезпечення жителів громади питною водою і покращення її якості. Це дуже актуальна проблема?  

Так. Рівень ґрунтових вод падає, в колодязях води немає, ніде худобу напувати. Тож плануємо у селищах Прогрес і Новий Шлях проводити реконструкцію діючої системи водопостачання і водовідведення. У Кіптях зараз шукаємо можливості для будівництва водогону. У селах громади, де випасається худоба, запланована чистка ставків, буріння свердловин. Це також потрібно для забезпечення протипожежної безпеки територій. Щоправда, у вирішенні цих питань треба шукати підтримку з боку держави.

А як щодо  покращення медичного обслуговування жителів громади?

У громаді є медпункти, які не входять у державну мережу надання медичних послуг, а утримуються за рахунок громади. То в них треба створити такі ж сучасні умови для пацієнтів, як і в Центрах здоров’я. Потрібно доопрацювати Програму підтримки лікарів і  медичних працівників у сільській місцевості, щоб вони мали стимул їхати працювати в глибинку. Підтримка має передбачати забезпечення житлом і гідну зарплату, бо на платню в 3500 гривень нікого не втримаємо.

Яке питання, на вашу думку, найважливіше у соціальному блоці вашої програми? Створення стаціонарного комунального закладу тимчасового або постійного перебування людей похилого віку. Бо нажаль, життя складається так, що літні люди здебільшого нікому непотрібні. Особливо проблема загострюється у зимовий час, коли хату треба топити, дрова носити, а сил у стареньких на це вже немає.

У питаннях розвитку громади ставите перед собою амбітні цілі. Розкажіть про них.

Реконструкція Прогресівської опорної школи — на фінішній прямій. Загальна вартість проєкту 6,2 мільйони гривень. До нового року буде завершено капітальний ремонт класних кімнат. В них встановлять нові меблі, які вже закуплені, інтерактивні дошки, проектори, мультимедійні комплекси й усе що потрібно. Навчальний заклад відповідатиме вимогам Нової української школи. До того ж, ставлю собі за мету амбітний план, щоб між Києвом і Черніговом це була найкраща сільська школа.

Також зараз завершується реконструкція глядацької зали в селі Кіпті. Там буде все нове — від підлоги й стільців до сценічних костюмів. Це буде такий мініпалац культури. А взагалі, це перший створений в Чернігівській області культурно-діловий центр. Бо у Кіптівському будинку культури розміщується не лише глядацька зала і бібліотека, а й сучасний ЦНАП, сільська рада, всі служби, які є у громаді, а також сучасна конференц зала, у якій приймали послів Великої сімки, котрі, до речі, на Чернігівщині відвідували лише нашу громаду.

Володимире Володимировичу Ви продовжуєте свій політичний шлях разом із командою «НАШОГО КРАЮ»?

Партія «НАШ КРАЙ» — це команда професіоналів, моїх однодумців, з якими я з першого дня створення партії і до сьогодні. Я не та людина, яка перескакує із партії в партію, хоча пропозиції отримував. «НАШ КРАЙ» — моя партія і я нею пишаюся. Тож разом крокуємо далі.

*Передвиборча агітація

Розмову вела Ірина Ковальова

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button