Політика

«Наш край» вимагає розробити конституційний проект медреформи, а не шукати чергове обґрунтування для платної медицини, – Олександр Мазурчак

*Актуально

«Наш край» вимагає від уряду припинити шукати чергові обґрунтування для впровадження платної медицини та негайно розробити конституційну програму медреформи. Про це йдеться у зверненні до КМУ співголови партії “Наш край” Олександра Мазурчака.

За його словами, уряд має перестати пропагувати переваги платної медицини та негайно розробити мед реформу, відповідно до Конституції, або підготувати зміни до Основного Закону.

«Нещодавно МОЗ поширив повідомлення про готовність українців сплачувати за медицину. Чергова маніпуляція від урядовців, побудована на результатах дослідження 2014 року щодо благодійних внесків українців на лікування. Тепер для влади кошти, які люди сплачують лікарям через безвихідь і недофінансованість медицини, є доказом їхньої готовності до платної медицини. Замість того, щоб розробити план розвитку системи охорони здоров’я, уряд думає лише про те, як більше заробити на людях», – зазначив Олександр Мазурчак.

Він наголосив, що МОЗ досі не володіє інформацією щодо реальних обсягів фінансів, які українці витрачають на медицину.

«Використання звіту кількарічної давнини для обґрунтування сьогоднішніх дій свідчить про відсутність інформації про обсяги фінансів, які реально витрачають українці на лікування. МОЗ не переймається, чому мільйони українців несуть гроші у благодійні фонди лікарень, а робить висновки, що вони готові сплачувати за медичну допомогу», – наголосив Олександр Мазурчак.

«Наш край» вимагає від уряду припинити шукати обґрунтування для легалізації платної медицини та зосередитися на розробці реальної медичної реформи.

«Потрібно негайно розробити програму осучаснення та модернізації державної медичної інфраструктури, внести поправки до бюджету на наступний рік для підняття зарплат лікарям і збільшення фінансування державних закладів охорони здоров’я. Не треба перетворювати вимушену “благодійність” на платну медичну допомогу», – зазначив Олександр Мазурчак.

25 липня Міністерство охорони здоров’я України підписало наказ, який від 1 січня 2018 року зобов’язує заклади охорони здоров’я звітувати за зібрані благодійні внески з фізичних та юридичних осіб. Наказ спирається на результати дослідження 2014 року Інституту аналітики та адвокації, здійснене за підтримки МФ “Відродження”, про неформальні платежі у закладах охорони здоров’я України, які, на думку урядовців, продемонстрували, що пацієнти готові сплачувати за медичну допомогу.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button