Політика

Президент на Чернігівщині оголосив курс на подолання бідності

*Імідж

Візит Президента України Петра Порошенка до Чернігівської області був насиченим: спершу в Чернігові він узяв участь у засіданні Ради регіонального розвитку, а потім долучився до велелюдного святкування 350-річчя створення гетьманської столиці у Батурині.

Петро Порошенко, виступаючи перед посадовцями, депутатами різних рівнів, представниками громадськості, чернігівською інтелігенцією окреслив основні досягнення України за останні п’ять років. А досягнення більше, аніж переконливі: зміцнення армії, що ввійшла до десятки сильніших на континенті та продовжує розвиватися, прагнучи до стандартів НАТО; безвіз як можливість для економічних, культурних, освітніх та інших контактів із країнами Європи; Угода про Асоціацію з Європейським Союзом, яка серед інших сприяла поступовому відновленню української економіки, переорієнтації на ринки європейських держав національних виробників; децентралізація, що відкрила широкі можливості для відродження українських сіл і селищ; утвердження національної ідентичності завдяки державній підтримці української мови і культури; поява Православної церкви України як духовної основи Української держави. Водночас, Петро Порошенко наголосив, що всі успішні кроки розбудови держави наражалися на критику та несхвальні оцінки псевдоекспертів, які й тепер намагаються посіяти зневіру серед українців.

«Нам своє робити. І ми маємо не допустити ігор зі свободою та незалежністю. Ціна помилки надзвичайно висока – будівництво держави і ризики її руйнування», – наголосив чинний глава держави.

В України, окрім зовнішнього ворога, який випробовує на міцність державу і суспільство на сході країни, є внутрішній ворог, ім’я якому – бідність. «Подолання бідності – це точно невідкладне, життєво необхідне завдання. Це надзвичайно важливий фронт. Ми мусимо це зробити не тільки заради бідних, але й заради всіх без винятку українців. Адже бідність – це загальнонаціональне приниження. Бідність – це психологічна травма для всього суспільства, гальмо в розвитку всієї держави», – зазначив Петро Порошенко.

Президент пообіцяв, що на подолання бідності будуть спрямовані його особливі зусилля«Три-чотири роки тому я не міг цього обіцяти. Бо не було фундаменту, був потрібен час, щоб відновити зростання економіки. Економіки, по якій завдала дуже важкого удару російська агресія та торговельно-економічна блокада, ембарго», – зауважив він.

За його словами, нинішній економічний підйом дає реальні підстави для подолання злиднів. Президент України повідомив про розробку плану з подолання бідності, що передбачає індексацію пенсій і компенсаційні виплати для непрацюючих громадян, які отримують мінімальну пенсію, монетизацію субсидій, а також підтримку багатодітних родин через запровадження щомісячних виплат на третю і кожну наступну дитину.

Петро Порошенко уточнив, що на Чернігівщині 262 тис. пенсіонерів у березні отримають підвищені пенсії. Крім цього, місцеві жителі з мінімальними пенсіями одержать компенсаційні виплати у розмірі 2410 грн (і це стосується 66 тис. пенсіонерів). Монетизація субсидій, завдяки відносно теплому лютому і березню, дасть змогу зекономити тим, хто отримує субсидію, 500-700 грн.

Крім того, уряд уже підтримав ініціативу Президента України та затвердив постанову про виплату з 1 квітня на третю і кожну наступну дитину віком до 6 років 1 669 грн (до кінця року виплати мають зрости до 1 800 грн). На думку Петра Порошенка, цей крок сприятиме не тільки покращенню добробуту багатодітних родин, а й зростанню народжуваності.

Під час засідання Ради регіонального розвитку голова Чернігівської ОДА Олександр Мисник презентував План перспективного розвитку Чернігівської області на 2019-2021 роки.

– Чернігівщина виконала доручення Президента України Петра Порошенка – визначено план дій на найближчі три роки. Кожна громада області розробила дорожні карти впровадження інфраструктурних проектів. Їх понад 500. Тож маємо амбітні цілі – системно змінювати якість життя громадян. Ми визначили п’ять основних пріоритетів Плану перспективного розвитку області: аграрний сектор, якість життя (освіта, медицина, дороги), створення умов для малого і середнього бізнесу, туризм, інновації, – зазначив Олександр Мисник.

Також важливою подією для Чернігівщини стало і святкування 350-річчя створення гетьманської столиці в Батурині, що відзначається цього року на державному рівні. Гостем свята став Президент України Петро Порошенко. Він привітав жителів Батурина і гостей свята. Порошенко нагадав, що кінець XVII – початок XVIIІ століття – це період розквіту Гетьманщини. І Батурин був столицею для гетьманів Івана Самойловича, Дем‘яна Многогрішного, Івана Мазепи, який 22 роки тримав булаву і поклав край Руїні, саме за нього місто набуло найбільшого розквіту.

«Батурин – це застереження, це урок, який ми маємо вивчити і розуміти, скільки чвари старшини коштували всьому народові», – наголосив Петро Порошенко. Також він зазначив, що Батурин є символом спротиву Росії, «який сприяє відновленню української державності». Жителі Батурина емоційно вітали Президента України і висловили йому мандат довіри на продовження обраного курсу діяльності.

Олександр Петров

Ще статті по темі

Back to top button