Політика

Роман Безсмертний у Чернігові: політик презентував свою доктрину

Україна – унікальна країна з надзвичайним потенціалом, багатими природними, і головне – людськими інтелектуальними ресурсами. Але через хворобливість державних інституцій, які не працюють на суспільство, життя в країні з кожним роком перетворюється на своєрідний квест «Залишитися в живих». Звичайно, немає тотальної «зради» і про смертний вирок мова не йде. Країну врятувати ще не пізно.

Свою доктрину суцільного перезаснування України презентував сьогодні, 12 вересня, у Чернігові відомий український політик, державний діяч і майбутній кандидат у Президенти Роман Безсмертний.

KOS_6707

Про Чернігів, діагноз держави і «хороших» людей

Насамперед Роман Безсмертний зізнався, що Чернігів для нього місто фактично рідне, адже політик має багато чого спільного з славетним обласним центром.

«Чернігів для мене не чуже місто. Я тут бував багато разів і ще буду неодноразово. Як історик за фахом я чудово розумію, що таке усипальниця князя Михайла в Чернігові. А яка легендарна історія Чернігова. Це було третє місто, яке колись оголосило похід на Київ», — зазначив Роман Безсмертний. Потім політик розповів про одну з найболючіших проблем України. Нині між державою і суспільством в Україні існує феноменальний розрив. Люди всіляко намагаються виживати в нелегких реаліях сьогодення, а державні інституції живуть своїм внутрішнім життям. Україні конче потрібне повне перезавантаження. Причому – зміни глибинні, а не локальні поверхневі.

«Це страшний діагноз – разючий розрив між державою і суспільством. Все це треба негайно лікувати. Треба перезавантажувати стовпи держави, а не окремі елементи. В Україні створена недіюча система координат. Цю гнилу модель треба перевертати з ніг на голову. І є чіткий алгоритм дій», — зазначив Роман Безсмертний.

На думку Романа Безсмертного, українці мають усвідомити фундаментальну річ – основні цінності – це родина і людина.

«Нам нікуди від цього не дітися! Це основне! Зважаючи на ці цінності ми і повинні будувати нову державу. Християнську державу. Настав час будувати іншу модель. Як будувати? Вкотре наголошую, що нам необхідний двопалатний парламент. Друга палата – це представники від регіонів. І обов’язково вони мають бути делеговані від партій, щоб потім можна було спитати у разі чого. Другий важливий момент – кадри. Я на посаді віце-прем’єра дуже часто мав справу з цим. Мені говорять, мовляв, той і той хороші люди. А я наголошую, хороша людина – це не професія. І обов’язково має бути за всім громадянський контроль. Без функції громадського контролю нічого не вийде», — переконує Роман Безсмертний.

Про війну, Кремль і печеру з монахами

Окремий блок питань був пов’язаний із війною. Роман Безсмертний має власні думки з цього приводу і впевнений, що війну можна припинити дуже швидко, якщо діяти за чітким алгоритмом.

«Мене дуже дивує чому досі не збудований жодний патронний завод? Чому немає серійного виробництва презентованих зразків техніки? Відповіді на ці питання лежать на поверхні. Моє бачення майбутньої України – сильна держава і вільна людина. У нас має бути справді сильна, міцна, стабільна і боєздатна армія. Є армія для парадів, і армія для війни. Це кардинально дві різні армії. Це перший пункт. Другий – чому досі обстріли не припинилися? Відповідь очевидна – зброю і боєприпаси постійно завозять. Привозять відомо всім звідки. Тому треба говорити не з колаборантами Донбасу, а безпосередньо з Кремлем. Це принципово. На Донбасі нині під окупацією близько 3 мільйонів людей. Зі зброєю зараз 40 тисяч людей. 7 тисяч з них – це російські військові. Решта – озброєні місцеві колаборанти. Також виникає питання – чому досі відсутня державна програма евакуації», — зауважив Роман Безсмертний.

KOS_6795

Окрім того, політик наголосив на тому, що влада України досі не спромоглася на створення державної програми допомоги біженцям і програми оздоровлення дітей.

«За 27 років у політиці я не сидів як монах у печері. До речі, я до монахів з великою повагою ставлюся. Я працював з різними людьми. За цей час у мене з’явилося багато людей-однодумців, з якими вийде все докорінно змінити», — запевнив Роман Безсмертний.

Про вимушений експеримент, мігрантів і християнство в школах

Як відомо, Роман Безсмертний вважається одним із сподвижників децентралізації. Його називають батьком української «децентралізації». Тому чернігівців цікавило, чи задоволений політик реформою у виконанні української влади.

«Децентралізація проводиться не так як я задумував. Це нагадує якийсь вимушений експеримент. Зараз тільки 34 % об’єднаних територіальних громад подають ознаки життя. Решта… Все через не фаховий підхід до цього. Немає у влади глибинного розуміння», — відповів Роман Безсмертний.

Також жителі Чернігова попросили Романа Безсмертного озвучити свої міркування з приводу трудової міграції.

«Ви знаєте, що свого часу у Литві була подібна ситуація. Литовці масово виїжджали на заробітки і, наприклад, Великобританія навіть спеціальний закон ухвалювала з приводу обмеження в’їзду в країну литовців. Я взагалі не прихильник того, щоб українцям щось забороняти і обмежувати. Ми не маємо права обмежувати. Але наша задача – створити гідні умови в Україні і забезпечити достойну конкурентну оплату праці. Тоді і проблема вирішиться. Потрібно, щоб люди поверталися назад, але вже з уявленням про життя там – в Європі», — зауважив Роман Безсмертний.

Майбутній кандидат у Президенти вкотре наголосив на тому, що надзвичайно важливим для українців є усвідомлення того, що зараз як ніколи важливі цінності.

KOS_6997

«Без цінностей ми не збудуємо держави. Нам треба взяти на озброєння християнські цінності. Потрібно повернути християнство в школи. Обов’язково нам потрібні ціннісні орієнтири. Ми біжимо до священиків тоді, коли нам дуже погано, чи дуже добре. Про капеланів згадали тоді, коли розпочалася війна. Основні наші цінності – це людина і родина. Від цього нікуди не дітися», — резюмував Роман Безсмертний.

Наостанок Роман Безсмертний побажав чернігівцям не падати духом, а навпаки – долучатися до розбудови нової держави, демонструвати своїми прикладами, що життя в Україні можна змінити на краще. Головне – чітко усвідомлювати і розуміти те, в якій Україні ми всі хочемо жити.

Імідж

Ще статті по темі

Back to top button