Новини

Про небезпечність туману на дорозі та як варто керувати автомобілями, щоб уникнути аварії

Якщо водії планують нічну подорож, обов’язково треба переконатися, що на дорозі буде нормальна видимість. Це пов’язано із тим, що туман на нічній дорозі, особливо взимку, є дуже небезпечним. Сильний туман становить небезпеку при перетинанні перехресть та залізничних переїздів. Через погану видимість неможливо побачити дорожні позначки, поїздів або пішоходів.

Утворення туману здійснюється під впливом насиченості повітря водяним паром, швидкого зниження температури та великої кількості іонізованих часток в повітрі. Таке явище частіше утворюється у низовинах, ярах та болотах. Словом, щоб не ризикувати дарма, краще залишитися вдома та пограти в слоти на сайті PlayCazinos, де можливо знайти кращі новинки із світу азартних ігор.

Є такий термін, як “метеорологічна дальність видимості”. Так, туман є слабким, якщо водій бачить об’єкти на відстані до 1000 метрів. При цьому, 500 метрів — помірний туман, а 50 — вже сильний.

Які фактори небезпеки бувають

Якщо автівка рухається в умовах туману, погіршується обзор та орієнтація у просторі. З цієї причини водій може обрати неправильну швидкість, тому що банально не бачить необхідну дистанцію. Щоб уникнути аварійної ситуації існує кілька корисних порад:

  • Краще їхати на мінімальній швидкості, щоб встигнути своєчасно загальмувати при несподіваній перешкоді;
  • Якщо водій застряг у пробці та їде у колоні, треба підтримувати дистанцію між автівками на 50 метрів;
  • Треба заздалегідь подбати про працездатність всіх систем освітлення. Під час руху у тумані треба вмикати протитуманні фари;
  • Також, треба уважно прислухатися до сигналів авто, які знаходяться попереду.

Під час сильного туману із поганою видимістю треба уникати різких гальмувань, щоб не спричинити ДТП. При цьому, треба відмовитися від швидкої їзди та ігор наввипередки. А якщо з’явилася необхідність зробити зупинку, треба увімкнути габаритні вогники, щоб інші водії змогли побачити автівку.

Ці поради допоможуть уникнути і інших небезпечних ситуацій. Наприклад, не на всіх автівках є хороші габаритні вогні, тому їх складно помітити. Також, є деякі відрізки дорожніх полотен, які давно потребують ремонту. При цьому, не виключено, що на дорозі може з’явитися велосипедист або пішохід без освітлювальних елементів.

Додаткові поради водіям щодо подорожей у туман

Перше, про що треба подбати водієві, це вмикання необхідного освітлення. Це допоможе розібрати навколишні об’єкти, навіть при щільному тумані. Вмикати треба ближнє світло, але не дальнє. Такий підхід зробить машину видимою для інших водіїв та забезпечить необхідне бачення її господарю. Ближнє світло треба доповнити якісними протитуманними фарами та задніми ліхтарями. Перші вмикаються у разі різкого погіршення погодних умов, а другі — коли видимість меньше 50 метрів. Також, всі фари повинні бути правильно відрегульовані. Наприклад, якщо ліхтарі зпереду трошки підняті догори, вони можуть осліпити зустрічних водіїв. Щоб зробити якісне коригування фар, краще звернутися до СТО.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button