НовиниСуспільство

Про витратні хобі українців: високоточна стрільба на далекі дистанції

Все більшої популярності в нашій країні набуває LR та ELR-стрільба (Long Range та Extra Long Range). У LR-змаганнях стрілок має вразити ціль на відстані до 1000 ярдів (914,4 метрів). У ELR-турнірах дистанції зростають до 3218,69 м (2-х сухопутних миль).

Важлива особливість цих стрілецьких дисциплін – високий фінансовий поріг входження. Для повної екіпіровки доведеться витратити десятки, а нерідко і сотні тисяч гривень.

Чому так дорого?

Щоб відповісти на це питання, варто докладніше зупинитися на тому, що необхідно придбати для початку занять даним видом спорту.

Гвинтівка

У міру того, як зростає прицільна дальність нарізної зброї, підвищуються вимоги до точності її виготовлення, матеріалів та застосовуваних технологій.

Знизу цінового діапазону знаходяться марксманські гвинтівки (марксман – снайпер у складі піхотного підрозділу), до відомих представників яких належить напівавтоматичний карабін “Тигр” (який є конверсією радянської снайперської гвинтівки Драгунова – СГД), а також легкі моделі з поздовжньо-ковзним затвором, наприклад Remington 700. В основному, зброя даного класу придатна для ефективної стрільби на дистанції до 1000 м.

Для ураження цілей на наддалеких дистанціях застосовуються важкі гвинтівки вищого класу. Це виключно зразки з поздовжньо-ковзним затвором (болтовики). Вони можуть коштувати близько 500000-600000 грн і більше, чому є кілька причин:

  1. Далекобійна снайперська гвинтівка – це сукупність безлічі дорогих технологій, на створення яких пішли місяці високооплачуваної праці конструкторів, а також випробувань. Це стосується всіх елементів зброї, адже навіть приклад такого зразка – теж складний елемент, який має багато налаштувань.
  2. Застосовувані матеріали, зокрема металеві сплави для стволів та затворних механізмів – це результат провідних розробок збройової металургії, які вимагали серйозних фінансових вкладень.
  3. Цілий ряд даного класу моделей є мультикаліберними. Стрілок відносно швидко може поміняти необхідні складові зброї для переходу на інший калібр, якщо того вимагає поставлене завдання. Звичайно, реалізація даної технології не може коштувати дешево.
  4. Ця зброя, на відміну від більшості мисливських зразків, випускається порівняно невеликими партіями, що неминуче веде до зростання ціни кожної окремої одиниці.
  5. Для виготовлення далекобійних моделей потрібне дороге високоточне обладнання найвищого класу, яке у свою чергу вимогливе до персоналу підприємства, що спричиняє чималі витрати на постійне підвищення його кваліфікації та фонд оплати праці.
  6. Сьогодні майже вся високоточна нарізна зброя для цивільного ринку випускається у США, Канаді, Фінляндії та інших західних державах, тобто відсутні спроби оптимізувати виробництво (скоротити витрати), розмістивши його в країнах, що розвиваються.

Найпередовіші снайперські гвинтівки сьогодні здатні вражати цілі на відстані 3450 м, що у 2017 р. було доведено канадським снайпером під час військової операції в Афганістані. Кулі знадобилося цілих 10 секунд щоб досягти цілі. Законодавство України дозволяє громадянам володіти даними високоефективними зразками зброї на тих самих підставах, як і звичайними мисливськими карабінами. Проконсультуватися з питання вибору гвинтівки безпосередньо під ваші цілі можна у фахівців збройового магазину zbroya.store.

Оптика

Оптичний приціл – другий за важливістю елемент комплексу для високоточної стрільби. Для оптики далекобійних гвинтівок характерні:

  1. Висока міцність. При пострілі приціл зазнає серйозного навантаження, і чим більший калібр має зброя, тим воно вище. Існують моделі, розраховані на використання в комплексі зі зброєю 50 калібра, боєприпаси до якої мають дуже велику дульну енергію – близько 16000 Дж (для порівняння у карабіна на базі автомата Калашникова дульна енергія – 2030 Дж).
  2. Велика кількість горизонтальних і вертикальних поправок.
  3. Зручність регулювань. Поправки повинні вноситися за допомогою барабанчиків без використання спеціальних інструментів. Важлива також можливість робити це у рукавичках.
  4. Можливість відбудови від паралаксу.
  5. Висока кратність (до 25 крат). Варіант що часто зустрічається – моделі зі змінною кратністю – від 5 до 25 крат.
  6. Великий діаметр об’єктива (від 50 мм). При великому зумі та кратності, у оптичного прицілу починає сильно знижуватися світлосила. Чим більший діаметр об’єктива – тим більша кількість світла в нього потрапляє. Бажана наявність просвітлення у лінз.
  7. Наявність балістичної прицільної сітки, яка необхідна для швидкого розрахунку необхідних поправок.
  8. Підсвітка прицільної сітки.

Боєприпаси

Велике значення має набій. Неякісний боєприпас, по-перше, сильно підвищує зношування ствола, а по-друге, не може забезпечити необхідну кучність (цей термін означає наскільки близько «лягають» кулі при кожному наступному попаданні) при серії пострілів.

Якісний набій не може коштувати дешево. При цьому, як показують змагання, для високих досягнень дуже важливим є сукупний “настріл” спортсмена.

Також важливо розуміти, що звичайному громадянину недоступні армійські снайперські набої, номенклатура яких є досить широкою, під весь спектр можливих завдань.

Аксесуари

Куля, в процесі польоту на велику відстань, зазнає серйозного впливу факторів навколишнього середовища – напряму та швидкості вітру, температури, атмосферного тиску, вологості повітря. А при наддалеких дистанціях помітний вплив починає чинити коріолісова сила (пов’язана з обертанням Землі). Врахувати всі ці фактори для подальшого внесення поправок дозволяє балістичний калькулятор – пристрій, близький за розмірами до стандартного інженерного калькулятора. Він застосовується для розрахунку наддалеких пострілів і коштує досить дорого. Також, частим супутником стрілків на полігоні є анемометр – прилад для вимірювання сили та швидкості вітру, деякі моделі якого дозволяють також вимірювати температуру та вологість повітря.

Гвинтівки зазвичай не комплектуються сошками. Але без них, стрільба в положенні лежачи дуже утруднена.

Зброя потребує регулярного обслуговування, а значить вам знадобляться засоби для чищення та догляду за нею.

Також слід подумати про безпеку для власного здоров’я, для чого слід придбати активні навушники (постріл із великого калібру дуже гучний) та балістичні окуляри.

Звичайно, список далеко не повний, і в міру вдосконалення своїх навичок, стрілки «обростають» масою додаткового обладнання – зоровими трубами, далекомірами і т.п.

Важливість та перспективи стрілецького спорту

Високоточна стрільба на великі дистанції має важливе прикладне значення. Чимало спортсменів із цього середовища зацікавилися снайперським мистецтвом, чому, зокрема, сприяло відкриття снайперської школи “Дике поле”, де курсантів не лише вчили влучно стріляти, а й давали знання, необхідні армійському снайперу – стосовно маскування, обладнання вогневої позиції, переміщення полем бою, контрснайперської роботи тощо. Випускники цієї школи зробили гідний внесок у справу оборони країни.

Одна з труднощів, з якою стикаються ELR-стрілки, – в Україні складно організувати регулярні тренування, бо знайти стрільбища з дистанціями понад 300 м – дуже важке завдання. Водночас, події минулих місяців показали виняткову важливість наявності стрілецької підготовки у населення, що зокрема позитивно позначилося на ефективності низки підрозділів територіальної оборони. Це дає надію, що держава сприятиме розвитку стрілецького спорту, в т.ч. створенню відповідної інфраструктури.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button