Новини

Психологічну та психіатричну допомогу можна отримати безоплатно у майже 1500 медзакладах України

Психічне здоров’я викликає у людеи? таку ж стурбованість, як бідність, кліматичні зміни та зростання цін. Респонденти дослідження також вважають, що психічне здоров’я в наступні 5 та навіть 20 років залишатиметься серед основних викликів. При цьому лише кожен 50-й випадок психічних розладів серед українців є діагностованим – через низький відсоток звернень до фахівців.

МОЗ в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативи Олени Зеленської впроваджує конкретні механізми задля наближення психологічних послуг до громадян. Так, нині 10 000 лікарів (психіатри, психологи, психотерапевти, наркологи, терапевти, педіатри, лікарі загальної практики та ін.) у 1465 медзакладах (за 3 753 місцями надання медпослуг) в Україні надають психологічну та/або психіатричну допомогу. Про це повідомляють у Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

При цьому вже понад 670 медзакладів первинної меддопомоги надають базові психологічні послуги за підписаним контрактом із Національною службою здоров’я України на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги», що був запроваджений наприкінці минулого року.

За цим пакетом пацієнт (дорослий або дитина) може безоплатно отримати ранню діагностику та базову психологічну допомогу. Зокрема, в межах згаданого пакета сімейний лікар, педіатр чи терапевт може:провести оцінку психічного стану пацієнта, надати медичну та психологічну допомогу пацієнтам із розладами психіки, здійснювати фармакологічні й психосоціальні втручання, у т. ч. надавати короткострокову психологічну допомогу тощо.

Знайти найближчий до вас медзаклад, де надають послуги з охорони психічного здоров’я, можна на інтерактивній карті https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-psychiatry надавачів меддопомоги за напрямом «Психологічна і психіатрична допомога».

Якщо скористатися картою немає можливості, зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 або контакт-центру МОЗ за номером 0-800-60-20-19.

Нагадаємо, що триває навчання медпрацівників для спрощення доступу громадян до психологічної допомоги на «первинці». Так, лише в онлайн-форматі курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP» пройшли близько 40 000 медиків.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button