Новини

Селяни Козелеччини готуються перекривати дорогу, щоб не допустити закриття єдиної на 8 сіл лікарні (Відео)

Існування Чемерського терапевтичного відділення Козелецької районної лікарні «висить» на волосині.У п’ятницю депутати Козелецької районної ради на пропозицію райдержадміністрації та її голови Володимира Шведа на сесії можуть поставить крапку в існуванні чемерського лікувального закладу.

«Я уже 6 сяців тут лежу, а тепер куди мені? Під забор повезуть, як лікарню закриють? Ми як ото пташка без крил, так і ми без лікарні. Не можемо ми», — пацієнтка терапевтичного відділення Галина Коновал.

«Хочуть зробити і передати це в первинну медицину. Там буде денний стаціонар плюс невідкладна допомога в цьому відділенні. Це зберігає повністю робочі місця», — голова Козелецької районної ради Олена Дмитренко.

Пацієнти лікарні, а це 8 навколишніх сіл, проти реформування стаціонарного відділення у Чемері. Люди переконані, що влада їх просто хоче обдурити.

«Вони хочуть наше село розвалить, лікарню  закрити. Все, села немає. Як нам жити», — жителька с. Чемер Тетяна Курочка.

«Ідіоти, тупі і дурні. Хай, звісно, мені пробачають», — жителька Чемера Раїса Дорошенко.

З офіційних джерел ЧЕline стало відомо, що влада серйозно налаштована на реформу, після якої контролюватиме кошти, які нині виділяють на цей медичний заклад.

 «Люди кажуть, що ви хочете контролювати гроші, які виділяються на лікарню? Сміється. Та ні, люди що завгодно можуть казати, чого не знають», — голова Козелецької райдержадміністрації Володимир Швед.

Вихід із ситуації бачить депутат обласної ради Андрій Прокопенко – єдиний, хто сьогодні заступився за людей.

 «На сьогодні поруч створена Кіптівська об’єднана територіальна громада, що отримує медичну субвенцію напряму. Наразі ці кошти перераховуються до козелецького районного бюджету, оскільки кіптівська громада не має свого бюджету, але ця чемерська лікарня обслуговує населені пункти, що входять до кіптівської громади і вона готова перераховувати ці гроші на чемерську лікарню, тобто оплачувати медичні послуги, які надаватимуть її мешканцям, але чомусь район не хоче цього, хоче закрити і зробити так, щоб люди залишилися без медичної допомоги», — депутат обласної ради Андрій  Прокопенко.

Уже цієї п’ятниці пацієнти чемерського терапевтичного відділення збираються боротися за  стаціонар. Якщо депутати не прислухаються до думки людей, у населення просто не залишиться шансів на життя. Бо до найближчої Козелецької лікарні – 30, а то всі 40 кілометрів. Дороги розбиті, транспорт до села взагалі не ходить.

«У нас до траси нічого не ходить. До траси велосипедом, а з траси на попутці, або на таксі, або київською маршруткою до Козельця», — жителька Чемера Любов Таращук.

Тутешнє терапевтичне відділення розраховане на 10 стаціонарних ліжок. Воно функціонує разом із місцевою амбулаторією. Вільних місць у відділенні, кажуть лікарі, практично немає: тут цілодобове чергування, і хворих із навколишніх сіл забезпечують лікувальними послугами. Кіптівська об’єднана громада з власного бюджету до козелецького районного цьогоріч уже перерахувала 831 тисячу субвенцій саме на лікування своїх жителів. Де ці кошти, влада ще відзвітує. За ці гроші могли б утримувати чемерський стаціонар.

Ще статті по темі

Back to top button