Суспільство

10 цікавих книг із сучасної української літератури

Художня література є невичерпним джерелом рефлексій та історій, які надихають. Це можливість зануритися в чиєсь життя, прожити його разом із героями, відчути те, що відчувають вони, подивитися на знайомі речі під іншим кутом, знімаючи з очей серпанок упереджень і стереотипів. І сьогодні вітчизняним видавцям справді є що запропонувати читачам. Розповідаємо, що цікавого нині пропонує сучасна українська проза.

Що варто прочитати з сучасної української прози

Жанрово-тематичні пріоритети цього напрямку літератури відрізняються своїм різноманіттям. Вони поєднують історичну, детективну, філософську прозу, містичні твори, короткі оповідання, романи та новели.

З сучасних творінь жанру відгук серед читачів знайшли такі книги:

  1. Юрій Винничук, «Танго смерті». Розповідає про дружбу чотирьох друзів — українця, німця, поляка та єврея, — чиї батьки були воїнами УНР. Події відбуваються у двох часах — довоєнному Львові та в наші дні.
  2. Alina Ross, «Любов народжується у мовчанні». Розповідь про поїздку американської письменниці до України, що стала втечею від колишнього непередбачуваного життя, зміну сенсів і пріоритетів.
  3. Ліна Костенко, «Записки українського самашедшего». Веде розповідь від імені програміста, який переживає особисту драму, що відображається на його сприйнятті світу, усталених принципів та нерівності.
  4. Сергій Жадан, «Інтернат». В основі лежить історія про шкільного вчителя на Донбасі, якому доводиться визначитися, на чиєму ж він боці, у міру того, як лінія фронту наближається до його школи.
  5. Люко Дашвар, «Село не люди». Підіймає гострі та болючі питання людських взаємин у реальності, де пліч-о-пліч переплітається гріховність і чистота.
  6. Павло Белянський, «Я працюю на цвинтарі». Опис поглядів на життя та смерть очима працівника сфери ритуальних послуг.
  7. Макс Кідрук, «Зазирни у мої сни». Технотрилер, що розповідає про спроби батька врятувати маленького сина, якого мучить примара у снах.
  8. Світлана Талан, «Своє чуже життя». Оповідь про страхи минулого, з якими доведеться зустрітися головним героям, щоб врятувати спільне майбутнє.
  9. Мар’яна Савка, «Люди на каві». Чуттєві історії звичайних людей, наповнені емоціями, почуттями, щасливими та драматичними моментами.
  10. Ірена Карпа, «Добрі новини з Аральського моря». Про пригоди чотирьох українських жінок в Парижі на фоні аромату випічки та французького вина.

Кожна з книг дозволить читачам віднайти щось «своє» та отримати відповіді на важливі запитання. Адже саме актуальність висвітлених питань, подій, почуттів і є тим гачком, яким сучасна українська проза чіпляє аудиторію.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button