Суспільство

120 років тому в Чернігові встановили перші пам’ятники (Фото)

Приблизно в цей час рівно 120 років тому Чернігів отримав перші у своїй історії пам’ятники.

На початку Костянтинівського бульвару та майже навпроти – в Катерининському сквері – було встановлено погруддя двох імператорів: Олександра ІІ та Олександра ІІІ.

Подія ця непересічна, адже раніше в місті не було подібних витворів. Більше того, свого часу київське духівництво відмовлялося встановлювати в Києві пам’ятник Володимиру Великому, мотивуючи це тим, що негоже на святих пагорбах ставити «ідолів»… Хто зна, може, й чернігівські настрої були такими ж?!

Однак проект було замовлено в одного з кращих тогочасних архітекторів та інженерів – Роберта Марфельда в Петербурзі. З Фінляндії доставили плямистий рожевий граніт для двох постаментів. Петербурзька майстерня «Morand» відлила в бронзі два погруддя за моделями скульптора Михайла Попова та геральдичного орла й медальйон «Дарування Свободи», а також лаврові накладки на фацети постаментів. Було замовлено розкішні огорожі та ліхтарі.

Присутні на відкритті пам’ятників гості також не були рядовими: чернігівський губернатор Євген Андрієвський, курський губернатор Олексій Малютін, командувач Київським військовим округом генерал-ад’ютант Михайло Драгомиров, чернігівська інтелігенція та духовенство.

Пам’ятникам не судилося простояти довго: вже за два десятиліття після відкриття погруддя було знищено, в 1930-х безслідно щезли огорожі та ліхтарі…

Джерело: «Цікавий Чернігів»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

 

Ще статті по темі

Back to top button