Суспільство

16 тисяч гривень на дрова: хто на Чернігівщині зможе отримати таку субсидію

Кабінет Міністрів затвердив Постанову «Про реалізацію протягом опалювального сезону 2023-2024 років експериментального проєкту щодо надання додаткової підтримки населенню на придбання твердого пічного побутового палива». Пільговики зможуть отримати 13,6 тис. гривень, субсидіанти – 16,2 тис. гривень.

У Департаменті соціального захисту Чернігівської ОДА підтвердили, що це правда і що є постанова Кабінету Міністрів № 1173 від 7 листопада 2023 року. І що цим питанням займається Мінсоцполітики разом із Пенсійним фондом України.

«До уваги беруть категорії людей, які отримують субсидії, і пільговиків, які мають пільги в оплаті житлово-комунальних послуг. Але лише якщо ці категорії не отримували по 6600 гривень допомоги від міжнародних донорів. Тільки в цьому випадку їм виплатять цю допомогу на дрова: 13,6 тисячі гривень – для пільговиків і 16,2 тисячі гривень для субсидіантів. Але водночас буде врахована субсидія, яку вони вже отримали цього року. Наприклад, якщо людина отримала вже дві тисячі гривень субсидії, то надалі, наприклад, отримає тільки 14 тисяч гривень, а не 16. Або 11 тисяч гривень», – пояснили в Департаменті соціального захисту Чернігівської ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщину насуваються морози

У селах Чернігівщини, де багато хат опалюють дровами, про таку ініціативу чули та сприйняли радісно. Бо дров на зиму треба багато і ціни на них кусючі.

«Я чув про це і поширював інформацію на своїй сторінці в соцмережі. Але конкретних роз’яснень щодо цього питання нам ще не було. Я нині сам вивчаю питання.

Загалом ініціативу схвалюю. Нині дрова дуже здорожчали. Раніше людина отримувала третю частину того, що коштують нині дрова – і це дуже мало. Дрова нині коштують від 8 тисяч гривень і більше за машину, залежно від порід. То якщо людина отримує на тверде паливо три чи чотири тисячі гривень, то зрозуміло, що цього не вистачить. Тому 16 тисяч – це дуже суттєва доплата», – каже Роман Боюн, староста Бірківського старостинського округу.

Це пілотний проєкт на опалювальний сезон 2023-24 років. Але нагадуємо: якщо люди отримували допомогу від міжнародних донорів у розмірі 6600 гривень – хоча б на одного члена родини чи на всю родину, то ця допомога не надається.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button