Суспільство

20 листопада – Всесвітній день дитини

Щорічно 20 листопада у річницю ухвалення Конвенції про права дитини відзначається Всесвітній день дітей.

У 1954 році Генасамблея ООН рекомендувала всім країнам заснувати відзначення Всесвітнього дня дитини як дня світового братерства і взаєморозуміння дітей, присвяченого діяльності, спрямованій на забезпечення благополуччя дітей усього світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові діти виготовляли «котиків-муркотиків» (Фото)

Саме тому 20 листопада в багатьох країнах світу відзначають свято дитячої радості, благополуччя, світового взаєморозуміння і братерства. Конвенцію підписала 61 держава.

Здобувши незалежність, Україна взяла на себе низку зобов’язань з поліпшення добробуту дітей, зокрема, підписавши Конвенцію про права дитини.

Основна ідея Конвенції – найкраще забезпечення інтересів дитини. Положення Конвенції зводяться до чотирьох основних вимог, які мають забезпечити права дітей: виживання, розвиток, захист і забезпечення активної участі в житті суспільства. Головний принцип, який проголошує Конвенція, – визнання дитини повноцінною і повноправною особистістю.

Кожна дитина має право на освіту, на здоров’я і належну медичну допомогу, на ім’я та громадянство, вона має право зростати в турботливому родинному середовищі й бути захищеною від жорстокості та насильства.

Діти – це не маленькі доросли із маленькими правами, а повноправні члени суспільства, які мають, окрім багатьох прав дорослих і свої особливі права – права на гру, на сімейне виховання, на спілкування з однолітками.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button