Суспільство

4 тисячі на харчування та мрії про слона: буремне життя Менського зоопарку

Менський зоопарк є візитною карткою Мени. Щороку його відвідує чимало людей із різних куточків країни і навіть іноземці. Про те, чим живе звіринець сьогодні, про його жителів, відвідувачів та інше розповіла директор зоопарку Зінаїда Максименко:

– На сьогодні в зоопарку проживає майже тисяча тварин, якщо точно – 965. Переважна більшість – це птахи, 491, далі за кількістю йдуть ссавці – 218, риби – 100, плазуни та безхребетні – по 78. 30 видів тварин, що є у нас, занесені до Міжнародної Червоної книги. Якщо порівняти, то, наприклад, у 2000 році, коли я очолила зоопарк, тут усього налічувалося 320 голів.

– Які тварини найбільше приваблюють відвідувачів?

– Однозначно сказати важко, адже в кожного свої вподобання. Наприклад, діти найбільше полюбляють мавп. Дорослих здебільшого приваблюють тигри, леви. А от коли приїжджають до нас фермери, інколи навіть цілими делегаціями, то вони дуже полюбляють копитний відділ, де зебри, коні… У нас є спеціальний куточок, де відвідувачі залишають свої побажання, стосовно того, кого вони ще хотіли б тут бачити. Найчастіше просять слона та жирафу.

– Чи реально у нашому зоопарку утримувати слона?

– Місце для того, щоб розмістити слона чи жирафу, в зоопарку є. Але, щоб збудувати слоновник, треба чимало коштів, до того таких тварин утримувати також непросто. Стосовно цього питання до нас уже приїздило керівництво області, дивились, обговорювали, однак поки нічого не вирішили.

– Скільки коштів потрібно, щоб прогодувати тварин?

– На харчування всіх тварин зоопарку в середньому необхідно близько 4 тисяч гривень на день. Найбільше коштів, скажімо так, проїдає лев африканський – близько 75-100 гривень на день. Переважно це кістки, м’ясо, молоко, яйця тощо. Також час від часу тваринам необхідні різноманітні вітаміни.

– Скільки працівників обслуговують зоопарк?

– Наразі в нас працює 44 особи, якщо точніше, то згідно зі штатом 43,5, оскільки одна особа працює на півставки.

– Яка відвідуваність зоопарку?

– Порівняно з минулими роками, відвідуваність потроху зростає, оскільки зараз ми дедалі більше проводимо всіляких заходів – виставок, екскурсій, працюємо з дітьми тощо. Цього року зоопарк відвідало близько 41 тисячі гостей, із різних куточків країни. Час від часу трапляються навіть іноземці. Серед тих, що я пригадую, були американці, латвійці, французи, поляки, доволі багато білорусів і росіян. Найкраща відвідуваність, звісно, навесні та влітку, далі відвідувачів меншає. Наприклад, цього року лише в травні за продаж квитків ми отримали до 200 тисяч гривень.

Нагадаємо, що з 1 листопада, тобто в зимовий період, зоопарк працює щоденно з 9.00 до 16.00, влітку – з 8.00 до 18.00. Вартість квитка зараз становить 35 гривень для дорослих і 20 для дітей (від 5 до 14 років). Дітям до 5 років вхід безкоштовний. Також пільгова ціна (15 гривень) діє для учасників АТО.

Тваринний-фонд-Менського-зоопарку-2Джерело: Менщина

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button