Суспільство

52 роки тому створили проєкт метро в Чернігові

Метро в Чернігові ніколи не було, а ось проєкт, яким воно має бути, існував. Його створили учні та викладачі одного з місцевих профтехучилищ. Про це навіть була публікація у газеті за 1972 рік, у якій, зокрема, зазначалося, що вже в 2022 році метро в Чернігові функціонуватиме.

Цікавою статтею 52-річної давнини з редакцією ЧЕЛАЙН поділився Андрій Курданов, знаний на Чернігівщині історик і краєзнавець.

«Взагалі думок будувати метро не було. Бо у нас же місто відносно невелике. Мені здається, що то були скоріше мрії про майбутнє. Можливо, тоді думали, що місто розширятиметься і розширятиметься, тож метро буде можливим.

Я навіть жартома зазначав, що наступна станція – Седнів, вихід із північної крипти. Маю на увазі з-під Воскресенської церкви, де підземні крипти є.

Імовірно, діти з профтехучилища, які створювали цей проєкт, їздили до Києва. І для них у той час метро було диковинкою, яка дуже їх вразила. Тому вони, звісно, подумали, що добре було б мати метро в рідному місті.

Можливо, з певного інженерного погляду вони навіть у чомусь вибрали вірний шлях. Бо зрозуміли, що має бути височина, і всередині цієї височини щось має рухатися. Тому вони й зупинили вибір на Валу, поряд із яким мали бути станції метро. А якщо ще й додати думки, що там десь є підземні ходи. То чому б цей підземний хід не використати і не розширити для метро…

Тож фантазія та розуміння рельєфності місцевості були присутні», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Андрій Курданов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сумний фінал місцевого хлібу: у Сновську закривається хлібозавод

Між тим, усі відкриття та новинки спершу видаються фантастичними і неймовірними.

«Є відео, що в Італії в 1947 році люди йдуть і дивляться в трубку. А  в трубці – маленький телевізор. Так що фантастика рано чи пізно стає реальністю.

Також я із дитинства пам’ятаю, як казали, що тролейбус ходитиме до селища Михайло-Коцюбинське…

Тому й метро у Чернігові – це як фентезі. Але ж і про залізницю колись ніхто не думав, проте вона з’явилася», – зауважив Андрій Курданов.

Ірина Осташко

Фото – з архіву Андрія Курданова

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button