Суспільство

6 грудня чи 19-го: чернігівці розповіли, коли чекають святого Миколая

Із 1 вересня Українська греко-католицька церква та Православна церква України відзначають усі нерухомі свята за новим церковним стилем.

Перехід для обох конфесій означає, що дати нерухомих свят (які щороку відзначають в одну і ту саму дату) змінилися, а саме – змістилися на 13 днів.

Дати рухомих свят, тобто Великодня і залежних від нього, залишаються наразі незмінними.

Тож цьогоріч, відповідно до нового церковного календаря,особливо улюблене малечею свято – День святого Миколая – припадає на 6 грудня, а не як всі звикли на 19-те.

А коли чекають на святого чернігівці?

Сергій Гривко

Буду чекати і 6 грудня, і 19-го. Скоріш за все, і сам двічі буду в ролі Миколая.

Марія Домашенко

Так, цього року будемо святкувати День св. Миколая 6 грудня вперше. Це незвично, але треба відходити від традицій минулого. Вже офіційно ми перейшли на Григоріанський календар. Тому крок за кроком будемо звикати до нових дат святкування. Адже вже багато хто, ще до переходу, почали, наприклад, святкувати Різдво в ніч із 24 на 25 грудня. І це було свідомо. Цього року також уперше вже відсвяткували свято Покрови 1 жовтня, як і День захисників. Так само вперше відсвяткуємо День св. Миколая 6 грудня. Оскільки це свято більше асоціюється з нашими дітками, то це тим паче важливо. Оскільки діти – це наше майбутнє. І тому вже змалечку будемо привчати їх до святкування таких дат уже в новому стилі.

Анастасія Крот

Ми звикаємо до нових дат, то будемо 6 грудня.

Олена Лазун

Так, саме 6 грудня. Ми ще з минулого року почали святкувати Миколая саме 6 грудня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від приготування їжі до фітнесу і саморозвитку: в громаді на Чернігівщині надають пенсіонерам різноманітні послуги (Фото)

Альона Макаренко

Ми вже обговорювали ці зміни в родині, одноголосно вирішили святкувати за новим календарем. Тим паче, Миколайчик прийде на два тижні раніше – одні плюси. Насправді для нас це не проблема, як, наприклад, для моїх батьків, бо в них ламається ціле життя. Вони вітають нас за новим стилем, а одне одного – за старим. Я жартома запитую, коли ж вони робити щось будуть, якщо у них, що не день – то свято?

Сєргєй Карась

Завтра, 4 листопада, святкуватимуть Всесвітній день чоловіків (користуючись нагодою, вітаю всіх чоловіків і насамперед чоловічу половину ЗСУ, ВМС ЗС України та інших підрозділів, що наразі протистоять російсько-білоруським окупантам). Тому в голові наразі інше свято, про День святого Миколая не замислювався.

Утім, варто пам’ятати, що Україна – вільна країна, й далеко не всі церкви змінили свої календарі: зокрема, наскільки я розумію, істинно православна церква (а її осередок є у Чернігові) досі святкуватиме День святого Миколая 19 грудня. Підозрюю, що також 19 грудня це свято лишилося й в Древлеправославній церкві України (це колишні старообрядці). Тож святкувати можна тоді коли зручно. Головне – не забувати допомагати ЗСУ, аби в нашої країни якомога скоріше було головне свято – свято Перемоги над рашизмом.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button