Суспільство

7 головних змін в освіті 2016 року

Нинішнього року у разом зі зміною керівництва у Міносвіти змінилися й пріоритети. Нова міністр розпочала реформування початкової та середньої школи. Саме тому 2016 рік, передусім, став роком шкільної освіти. Утім не обійшлося без нововведень і у вищій школі.

Gazeta.ua пропонує добірку реформ в українській освіті за нинішній рік.

Розвантаження програм початкової школи

З вересня нинішнього року навчатися у початковій школі легше. У початкових класах тепер не перевіряють читання на швидкість, на уроках фізкультури не нає нормативів і команд. Крім того, у 1-2 класах не вчать на пам’ять таблиці множення, додавання та віднімання. Учням не занижують оцінки за каліграфію, а домашні завдання відтепер не задають на вихідні, святкові дні та канікули. З програми вилучили неактуальних радянських авторів і замінили на сучасних українських. Міонсвіти заборонило вчителям користуватися червоною ручкою при перевірці письмових робіт. Натомість учні пишуть олівцем.

Впровадження реформ у середній школі

«Нова українська школа» — це політична пропозиція КМУ. Вона розглядає засади реформування середньої освіти, яке розраховане на майбутні десять років.

Формула нової школи складається з кількох компонентів: новий зміст освіти, умотивований вчитель,орієнтація на потреби учня в освітньому процесі, наскрізний процес виховання; партнерство між учнем, учителем і батьками; шкільна автономія, нова структура школи; справедливе фінансування та інклюзивна освіта.

Введення 12-річного навчання

З вересня 2018-го першокласники навчатимуться 12 років. 12-річна освіта передбачає реформування школи. Відтак початкова освіта 3 три роки, базова школа — 5 років та старша — 3 роки. Старша школа матиме два спрямування: академічний ліцей або професійний ліцей чи коледж. Таким чином професійне спрямування дозволить учням «отримати першу робітничу кваліфікацію».

Підвищення зарплати вчителям

Кабінет міністрів прийняв рішення, що з січня 2017-го вчителям підвищать зарплати на 50%. Таке рішення стане першим кроком створення умов фінансової мотивації та відновлення престижності роботи вчителя, кажуть в Уряді.

Заплановано, що вчитель вищої категорії отримуватиме від 5266 грн до 6841 грн, учитель без категорії — від 3960 до 4853 грн.

Зміни у вступній кампанії

Нинішнього року у вступній кампанії відбулися зміни, які суттєво відрізняли її від попередніх років. Відтак прибрали норму про позаконкурсний вступ та також цільовий прийом. Таким чином, усі учасники вступної кампанії проходитимуть конкурсний відбір

Завдяки цьому нововведенню місця у вищих навчальних закладах приноситимуть вступники, які їх вибороли. Абітурієнти мали змогу подати 15 заяв на 5 різних спеціальностей за держзамовленням на денну форму навчання у будь-які університети лише в електронній формі. Крім того, запроваджено тестування при вступі на магістратуру для юристів.

Нові правила для дитячих садочків

Відкривати дитячий садочок нині можна у житлових приміщеннях. Профільне міністерство дозволило переобладнувати під садочки звичайні квартири або офісні центри. Сприятиме відкриттю нових садочків і введення в дію нового санітарного регламенту. За старими нормами, відпочивати діти могли лише на однорівневих ліжках. Наразі дворівневі ліжка, які використовують у всьому світі, дозволили і в Україні. Ще один з можливих варіантів – матраци, які кладуть прямо на підлогу. Тепер не потрібно виділяти для прання окреме приміщення та готувати дитячі обіди у їдальні. Достатньо вибрати сертифікованого постачальника обідів та спеціалізовану компанію для прання одягу та постільної білизни.

Список професій державного значення

У рамках децентралізації освіти уряд презентував перелік фахівців, які навчатимуться у вищих навчальних закладах за державні кошти. Наразі таких професій 19, серед яких бурильник експлуатаційного та розвідувального буріння свердловин на нафту та газ, складальник корпусів металевих суден,живописець, бджоляр, виноградар, токар, тістороб.

Ще статті по темі

Back to top button