Суспільство

Природному парку не вистачає фінансів для подальшого розвитку

На території Чернігівщини розташовані два природні парки, що мають статус Національних – Ічнянський (утворений 2004-го року) і Мезинський, що в Коропському районі (він з’явився двома роками пізніше).

парк вивіскаТож ічнянці стали, як кажуть, першовідкривачами заповідної справи в області. До складу парку свого часу, зокрема, увійшли Тростянецький дендропарк загальнодержавного значення і Прилуцьке державне лісогосподарське підприємство.

А в 2010-му місцева влада передала установі в постійне користування колишній табір відпочинку школярів для створення на його території еколого-освітнього центру.

— Нині ми працюємо на цьому об’єкті, щоб якомога швидше ввести його в експлуатацію, — повідомляє незмінний протягом 12 років керівник Ічнянського Національного природного парку Олександр Шульга.

— Центр насамперед займатиметься виховною та еколого-освітньою діяльністю. У ньому будуть Музей природи, Музей народознавства, проводитимуться екологічні навчання, наукові конференції. У міжсезоння приміщення також не пустуватимуть: плануємо проводити там національні і міжнародні наукові семінари. Ми вже почали ремонт і сподіваємось, що протягом нинішнього та наступного років його завершимо.

За словами директора, об’єкт працюватиме також і як районний осередок літнього відпочинку для дітей. Передбачають оздоровлювати в ньому дітей із малозабезпечених родин, а також із сімей військовослужбовців, які воювали в зоні АТО.

Але для того, щоб плани керівництва здійснились, необхідні значні капіталовкладення. Оскільки установа – бюджетна, розраховувати переважно доводиться на державу

— Звісно, непросто зараз вирішувати фінансові питання, — продовжує Олександр Олександрович.

— Але з року в рік ми намагаємось чимраз частіше про себе нагадувати, подавати бюджетні запити. І тому інколи з Фонду охорони навколишнього природного середовища, інколи з державного бюджету нам виділяють певними частинами кошти на ті чи інші природоохоронні заходи. До прикладу, цього року рух коштів розпочався, відтак маємо можливість активними темпами проводити ремонтні роботи.

Безперечно, скарбничка природного парку поповнюється і за рахунок відвідувачів. Але ці кошти не настільки значні. Тож, крім традиційних екскурсій, намагаються запроваджувати ще й нові види послуг, часом ексклюзивних.

— Ми єдиний в Україні парк, що надає прокат туристичного спорядження. Тобто таким чином якусь копійку заробляємо, хвалиться директор.

— І на проведенні санітарно-оздоровчих заходів. Але кошти справді мізерні. Все ж таки ми бюджетна установа, повинні підтримувати державну політику  в галузі  екології. Тому сподіваємося, що все-таки  наші зусилля  не будуть марними.

паркДо речі, Ічнянський НПП перша в Україні установа, яка для підвищення свого рівня у 2013 році розпочала впровадження систем екологічного керування за міжнародними стандартами ДСТУ ІSО 14001:2006. І після проведення двох міжнародних аудитів у квітні нинішнього року природний парк отримав сертифікат на відповідність системи управління міжнародним стандартам.

— Знову ж таки, ми націлені на те, щоб наша природно-заповідна справа розвивалася, — з оптимізмом дивиться в майбутнє Олександр Шульга.

Ще статті по темі

Back to top button