Суспільство

7 українців потрапило до цьогорічного списку Forbes «30 Under 30»

Photo by Ewan Robertson on Unsplash

Одним із критеріїв успіху в світі бізнесу є те, чи згадується ваше ім’я у списку Forbes. Оголошення чергового щорічного переліку чекають мільйони людей, які бажають довідатися про відкриття року чи найбагатших підприємців у індустрії.

Список «30 Under 30» презентує нові таланти, віком до 30 років, які досягли визначних результатів за попередні 12 місяців. У випуску за 2021 рік опинилося аж семеро українців.

Давайте дізнаємося історії їхнього успіху.

Ліза Дзюба (Flawless App)

 У квітні 2015 року дизайнери Ліза Дзюба разом із Ахмедом Сулейманом придумали спосіб порівнювати дизайн програми з її реальним виглядом у процесі розробки. Причиною цьому стала потреба видаляти візуальні баги в мобільних застосунках. Тож новостворена програма Flawless змогла полегшити життя дизайнерам і допомогти в пошуку помилок, на які не завжди вдається звернути увагу на етапі розробки.

Минуло всього 6 років і Дзюба стала відомою на весь світ, адже вона стала першою жінкою, яка створила й продала технічний стартап. У 2020 році Flawless купила велика дизайн-платформа Abstract. Незважаючи на те, що деталі покупки залишилися в таємниці, цей український стартап у 2018 році пройшов в акселератор Techstars при оцінці в 2 млн $.

Станом на сьогодні стартап Flawless включає в себе оригінальну програму, Reduce (засіб для стиснення великих Sketch-файлів) і Flawless Feedback, що дозволяє користувачам залишати коментарі щодо програм для iOS.

Ярослав Бойко, Ден Дмитренко, Роман Могильний – Reface App

Протягом минулого року стали дуже популярними програми, що дозволяють замінити голову зірки на фото чи відео на свою власну. Найвідомішою серед них є FaceApp, однак її розкритикували через політику конфіденційності.

Reface є конкурентом, який обіцяє захистити дані користувачів, що дуже актуально на даний момент. Творцями є трійця молодих українських підприємців. Невдовзі після запуску в лютому 2020 року програма досягла високих позначок рейтингу в американському App Store. Завдяки цьому вона отримала 5,5 млн $ інвестицій від венчурної компанії з Кремнієвої долини, Andressen Horowitz, що винесло команду до цьогорічного списку Forbes.

Реєстрація й ігри у програмі безкоштовні. Це стандартна бізнес-стратегія, на кшталт пропозиції безкоштовного пробного періоду підписки на онлайн-видання або ж можливості зіграти в ігри казино онлайн абсолютно безплатно. Натомість преміум-версія Reface коштує 5 £ (5,80 €) на місяць і 25 £ (29 €) на рік. Також гроші приходять з рекламою, хоча творці наполягають на тому, що вона складає лише 10 % від їхнього загального прибутку.

Унікальною особливістю програми є те, що вона потребує лише ваше селфі, а не проводить 3D-сканування вашого обличчя, що пояснює причину її неймовірної популярності і в 2021 році.

Сергій Герасимович — співзасновник, EZ Blockchain

Платформа EZ Blockchain, творцем якої є українець Сергій Герасимович, є важливою новинкою у сфері технологій. В якості генерального директора він проводить нагляд над блокчейновими операціями, що включає в себе допомогу виробникам енергії у перетворенні надлишкового газу на електроенергію для майнингу криптовалют.

Завдяки здатності зменшувати емісії та кількість відходів платформа є не лише екологічною, а й прибутковою, що дозволило EZ розширитися в США. У 2020 році на своїй базі, що знаходиться в Чикаго, стартап створив EZ Smartbox 3.0, 40-футову мобільну установку, яка здатна згенерувати 2500 кВт енергії за допомогою 720 цифрових майнерів.

Сергій Герасимович вважає даний метод найпростішим шляхом майнингу криптовалюти, який, до того ж, є екологічним і безвідходним. Якщо він правий, то цілком імовірно, що ми ще не раз побачимо його обличчя на сторінках журналу Forbes.

Федір Седюк

 Історія Федора Сердюка неймовірно цікава. Після «Революції гідності» в Україні у 2014 році він приєднався до Червоного Хреста, де освоїв навички з надання першої невідкладної допомоги. Це надихнуло його на створення стартапу FAST, що спеціалізується на першій допомозі й пожежній безпеці.

Місією стартапу є навчити працівників компаній основним навичкам, необхідним в надзвичайних ситуаціях, і забезпечити їх обладнанням для дій у життєво-небезпечних ситуаціях. З початком пандемії у 2020 році підприємство більше зосередилось на техніці безпеки в час розповсюдження інфекційних захворювань для великих компаній.

Станом на сьогодні FAST працює з більш ніж 130 партнерами і є одним із найбільших стартапів такого типу у Східній Європі. 

Інна Займенко

Одною з проблем цифрової ери є необхідність постійно обробляти величезну кількість інформації. Інформаційне перевантаження є реальною і дуже серйозною проблемою як для окремих людей, так і для цілих компаній. Зокрема це стосується сфери біотехнологій, де лабораторії потребують швидкого отримання наукової інформації.

Стартап Інни Займенко A-Labinsider створений для спрощення цього процесу. Він надає послуги моніторингу літератури, щоб спеціалістам не приходилося витрачати море часу на перегляд величезної кількості інформації про дослідження. Керування відбувається через програму, яка дозволяє приймати швидкі й розумні рішення, а також економити гроші й час для роботи над іншими проектами.

На цю ідею Інну надихнув її власний досвід підготовки дисертації для отримання наукового ступеня з онкології, а здатність її стартапу дійсно змінити спосіб функціонування світу наукових досліджень заслужено забезпечує їй місце у списку Forbes.

Тож стежте за новими зірками України, адже список «30 Under 30» є часто лише першою сходинкою на шляху досягнення більшого, та не дивуйтеся, якщо кілька з них потраплять і у загальний список Forbes протягом наступного десятиліття!

рекл

Ще статті по темі

Back to top button