Суспільство

«А за волю xоч умріте і вольності бороніте» – у Чернігові вшанували видатного гетьмана (Фото)

«А за волю xоч умріте і вольності бороніте» – слова видатного гетьмана України, політичного і культурного діяча, мецената, князя Священної Римської імперії Івана Мазепи лунають як гасло для сучасної України.

20 березня 378-му річницю від дня народження національного героя відзначили у Чернігові біля пам’ятника Івану Мазепі на території Валу.

Про це ЧЕline повідомили в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.

Пам’ятний захід розпочався із заупокійної літії, яку провели архієпископ Чернігівський і Ніжинський Української Православної Церкви Київського Патріархату Євстратій та секретар Чернігівської єпархії протоієрей Роман Кіник.

За участі представників органів влади, науковців, громадськості, політичних партій відбулося покладання квітів до пам’ятника видатного українця.

Під час тематичного мітингу учасники заходу мали змогу вкотре згадати здобутки та невдачі Івана Мазепи. Історично склалося, що його постать на сьогодні недостатньо досліджена. Є багато домислів, міфів, неточностей. Дослідники кожного року відкривають нові факти з життя українського діяча. Проте одне залишається незаперечним, незмінним — це справжній патріот і борець за незалежність України.

Фоторепортаж Віктора Кошмала

Ще статті по темі

Back to top button