Суспільство

Аграрії-картоплярі порадили, коли краще садити картоплю

Рання весна спонукає багатьох як селян, так і аграріїв-картоплярів до ранньої посадки картоплі. Проте, за словами Ігоря Шкурка, генерального директора ПАТ «НВО Чернігівеліткартопля», що в Седневі, така посадка може негативно позначитися на майбутньому врожаї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селищі на Чернігівщині провели картопляне «паті»

«Висаджують цього року рано. Одна з причин – це те, що зима була тепла, а більшість аграріїв-картоплярів не мають вентильованих сховищ, таких, які охолоджуються, тому картопля почала швидко проростати.

Також наразі в ґрунті дуже мало вологи. Відсутня фактично ґрунтова волога. І, згідно з прогнозом, аж ніяк не передбачається, що її додасться. Тому багато хто почав ранню висадку картоплі (дехто висаджував ще в 20-х числах березня). Хоча, якщо зважати на температурний режим, я вважаю, що це неправильно. Температура, що є оптимальною для ґрунту під час висадки, це 8 і вище градусів, рано-вранці, на глибині 10 см. Зараз же 4-5 С. Картопля, потрапляючи в холодний ґрунт, буде хворіти.

Через ці всі фактори в нашому господарстві картоплю ще не садили. Мені пропонували, але я категорично проти. Ще можливі приморозки. Та й картопля, висаджена рано, довго сходитиме. Я планую висаджувати 20 квітня», — розповідає Ігор Шкурко.

За словами аграрія, рано краще висаджувати сорти з високим потенціалом росту (швидко дають проростки) та сорти, які не вибагливі до холодної землі. До прикладу, не люблять холодну землю «Беллароза», сорт «Невський».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button