Суспільство

Аграрії розраховують на підтримку держави, – депутат облради

*Актуально

Уряд почав незрозумілі дії в аграрному секторі, що можуть призвести до його ризикованого скорочення.

Як повідомив депутат Чернігівської обласної ради від партії «Наш край», керівник сільськогосподарського кооперативу «Куковицький» Сергій Нужняк, влада сповідує недалекоглядну політику щодо продажу української землі та не веде належної комунікації на цю тему з аграріями. «Це вже призвело до того, що фермери вирізають поголів’я та акумулюють кошти, щоб зберегти земельний банк після запуску ринку землі сільськогосподарського призначення», – зазначив він.

За повідомленням Асоціації виробників молока, за останні шість місяців Україна щомісяця втрачає по 2-3 тис. корів у промисловому виробництві. Це приблизно 100 середніх ферм, що вже закрилися. У підсумку виробництво молока зменшилось на 166 тис. т.

«Скорочення державних програм підтримки аграріїв, складна процедура отримання цієї допомоги призвели до відсутності перспектив розвитку окремих напрямків сільського господарства», – наголосив депутат облради від «Нашого краю».

За повідомленням Всеукраїнської аграрної ради, у проєкті держбюджету-2020 внесено правку, якою скасовується відшкодування ПДВ під час експорту зернових і технічних культур. За даними цієї ж ради, така ініціатива загрожує зниженням ціни на продукцію і, відповідно, великими втратами для малого та середнього сільгоспвиробника. Окрім того, проєктом бюджету передбачено лише відшкодування відсотків за кредитами на придбання землі. Решта видів підтримки, хоча вони й передбачені окремим законом, не фінансуватимуться.

Уже сьогодні влада хоче зменшити підтримку аграріїв у бюджеті на нинішній 2019 рік, скоротивши її на понад 780 млн грн (на 13,2%). У парламенті в першому читанні ухвалено відповідний законопроєкт.

Зокрема, зменшились видатки на:

  • фінансову підтримку розвитку фермерських господарств – до 465 млн грн (на 335 млн, або 41,9%);
  • державну підтримку галузі тваринництва, зберігання та перероблення сільськогосподарської продукції, аквакультури – до 2,93 млрд грн (на 570 млн, або 16,3%);
  • фінансову підтримку сільгосптоваровиробників – до 681,79 млн грн (на 200 млн, або 22,7%).

«Уряд навесні щороку закликає аграріїв скористатися державною підтримкою. Скорочення її восени призведе до того, що ті, хто вже збудував ферму або закупив техніку, сподіваючись на таку допомогу, залишаться з боргами та проблемами. Це підриває довіру до держави та демотивуватиме аграріїв у майбутньому», – наголосив Сергій Нужняк.

«Наш край» вважає, що уряду треба посилювати підтримку аграріїв, а не скорочувати її. Адже аграрний сектор є однією із головних бюджетоутворюючих галузей країни.

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button