Суспільство

Ажіотаж із присяжними: в Чернігові готується «рокіровка» вершителів людських доль

Єдиний державний реєстр декларацій наразі переповнений деклараціями від присяжних засідателів. Це не реформа судової влади, це у присяжних своєрідна «перезмінка».

Розповідає Дмитро Башинський, завідувач організаційного відділу Новозаводської районної в місті Чернігові ради.

«Періодично до нас звертається судова адміністрація з проханням подати списки присяжних. Рішенням нашої сесії приймається цей список.

Цього року в грудні закінчується строк повноважень нинішньої «каденції» присяжних. Тому нових, на наступний рік, готують завчасно», – говорить Дмитро Башинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський призначив суддю на Чернігівщині

Від Новозаводської ради вже затвердили 24 особи на присяжних. Вони, перш ніж розпочати виконання своїх обов’язків, неодмінно подають декларацію. Із цим і пов’язана насиченість державного реєстру саме цими деклараціями.

Загалом присяжних обирають на три роки. За бажання можна подаватися і повторно. Робота оплачується – вони отримують певні кошти, саме за конкретне засідання.

Право бути присяжним мають не всі. Критерії є за віком (лише від 30 років), проживання на місцевості, на яку поширюється юрисдикція суду, де особа є присяжним, обмеження щодо захворювань, дієздатності, судимості тощо. Не можуть бути присяжними державні службовці, народні обранці тощо.

Процедура обрання присяжним передбачає подання заяв до районної ради від охочих, далі співбесіди з комісією районної ради з питань законності, запобігання корупції, регламенту та депутатської діяльності. Саме там визначають обраних, яких і затверджують на райраді.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button