Суспільство

Батурин: успішна перспективна громада і місцевий Дональд Трамп

У липні цього року історичний Батурин пережив ще одну важливу подію – став центром об’єднаної територіальної громади (скорочено — ОТГ).

До її складу наразі, окрім Батуринської міської, зголосились дві сільських ради: Матіївська та Городищенська.

2016_09_20_bat_press1

Кількісно Батуринська ОТГ невелика – близько 5 тисяч осіб, однак з «душею». Мова про натхненника об’єднання – Батуринського міського голову Леоніда Душу.

Втім наскільки Леоніду Душі як потенційному голові об’єднаної громади довіряють люди, покаже час. А точніше – вибори голови та депутатів ОТГ, які поки не призначили.

Наразі Леонід Леонідович запевняє, що має «повний контакт» з громадою міста і спробує подружитися і з тими, хто у приєднаних селах.

Саме міський голова і був ініціатором об’єднання навколо Батурина:

– Це необхідний процес і я впевнений, що перші результати не змусять на себе довго чекати. А ті громади, що не схотіли до нас іти, через років два відчують, що втратили. Та тоді вже ми будемо думати, брати їх до себе чи ні.

Громада заявляє про свою спроможність:

– Ми маємо необхідні медичні та освітні установи. Залучаємо молодих фахівців. До слова, керівник Будинку культури – випускник відомого театрального вишу, молодий та енергійний. Працює відносно недавно, але роботу уже видно.

2016_09_20_bat_press3

Душа каже, що за два роки на посаді уже вдалося багато чого зрушити з місця. Головне досягнення – поповнення бюджету: з 800 тисяч гривень до 2,5 мільйона.

– У Батурині нема промисловості. Основне джерело доходу – земля. Гроші до скарбниці знайшлися легко – провели перевірку земель сільгоспвиробників, змусили заплатити те, що вони і так мають платити за законом.

«Знайдені» кошти пішли у діло: у селі нарешті з’явився дитячий садок, бюджетні установи переходять на твердопаливні котли (на газі уже зекономили близько 40 тисяч гривень).

Ще одне ноу-хау – віддавати підприємцям занедбані приміщення в оренду за символічну ціну, а за деякий час перевірити результативність їхньої роботи для громади.

Стосунки з владою та плани на майбутнє

Леонід Душа не приховує того, що районна влада йому не друг. Думки у чиновників розходяться щодо багатьох питань, зокрема, і надання медичних послуг.

Міський голова Батурина вважає за необхідне платити лише за ту кількість пацієнтів, яка дійсно пролікувалася за певний період у лікарні. А не якусь там середньостатистичну цифру.

Окремо очільник міста вдячний нардепу Валерію Давиденку. Каже, що народний обранець допомагає і словом, і ділом. Навіть «Волгу» на службові потреби подарував.

В хороших стосунках Душа і з екс-президентом Віктором Ющенком. Той у свій час відбудував Батурин як туристичний центр. Міський голова не приховує, що Віктор Андрійович і зараз допомагає йому зайти на розмову до будь-якого міністерства.

До слова, історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця» є національним надбанням і громаді приносить дохід тільки у вигляді грошовитих туристів.

Плани у Леоніда Душі дуже амбітні. На наступний рік він планує добудувати класи для початкової школи при дитсадку, перевести всі бюджетні установи на тверде паливо, відкрити лінію з розливу питної води, реконструювати кілька закинутих будівель у центрі міста та навіть… побудувати музичний фонтан.

Здавалося б, аж надто пафосно і не реально. Однак місцеві жителі запевняють, що Леонід Леонідович слова завжди дотримується.

Про особисте

Як розповів Леонід Душа, життя його «поганяло» не лише по Україні. Має навіть бізнес у Чехії. У Батурині теж обзавівся доволі нічогеньким закладом громадського харчування.

2016_09_20_bat_press2

Маючи непогані статки, повернувся на Чернігівщину, бо вважає, що для рідного краю має зробити щось хороше.

Щодо родинного статусу: вдруге одружений, має чотирьох дітей (найстаршій доньці – 40 років, найменшому сину – 5 років). Одного з синів забрала війна на сході України.

Джерело: Час Чернігіський

Ще статті по темі

Back to top button