Суспільство

Без папірців. Які електронні документи діють в Україні?

Діджиталізація поступово масштабується на території України. Вже сьогодні наші громадяни можуть без проблем користуватися водійським посвідченням у смартфоні, перевіряти та оплачувати штрафи ПДР не виходячи з дому, оформлювати автоцивілку онлайн і навіть здійснювати внутрішні авіаперельоти без паперового зразка закордонного паспорта. Така можливість не тільки полегшила життя, але і зробила його безпечнішим — в умовах карантину е-документи допомагають зменшити взаємодію між людьми. Завдяки чому це стало можливе і на яких умовах, розбираємось.

Цифрова держава: як це працює

Проблема з паперовими документами вже давно гостро відчувалась українцями. Найболючіші сфери — державні та страхові установи. Величезні черги, біганина з кабінету в кабінет, сумбурність персоналу та незрозумілі вимоги докорінно зіпсували думку про ці інститути. Зараз спостерігаються активні зміни, які повинні тотально перевернути відношення людей. Про це красномовно свідчить статистика сервісу «Дії», ціль якого перевести надання державних послуг в онлайн. Вже понад 2 мільйони людей постійно користуються мобільним додатком, а загальна кількість опцій, що надаються, сягнула межу 30.

Отже, які електронні документи вже доступні українцям:

 

  • ID-картка та закордонний паспорт. Завантаживши документи на смартфон, користувачі зможуть без перешкод подорожувати потягом чи літаком (у межах країни) без пластику та додаткового витягу. Також це зручно, коли треба забрати поштові відправлення, посвідчити свій вік в магазинах АТБ чи підтвердити особистість при бронюванні готелю. Наразі зараз цифрові документи приймаються тільки у мережі готелів Reikartz.

436u6

  • Документи для водіїв. Автовласники можуть завантажити техпаспорт та водійське посвідчення у телефон та скористатися ними при будь-якій перевірці. До речі, водії часто тримають оригінали документів в авто, щоб завжди мати доступ до них. Але це дуже небезпечно. Бо у разі викрадення транспорту страхова компанія має право відмовити у відшкодуванні, якщо немає оригіналів. А з електронним посвідченням можна залишити папірці вдома та відчувати себе захищеним.

32

  • Студентський квиток. Щоб підтвердити онлайн свій статус у потрібних ситуаціях, наприклад, купуючи квитки по знижці, студентам доведеться тільки скористатися телефоном.

 

  • Туристична страховка та автоцивілка. Українці можуть придбати туристичну страховку та автоцивілку онлайн без відвідування офісу страхової компанії з 2018 року. При цьому електронний поліс не потребує друку. На відпочинку за кордоном вам не треба боятись загубити поліс — він буде на email. А автовласники можуть нарешті звільнити бардачок від паперів, бо усі дані автоцивілки фіксуються в базі МТСБУ. Вона є доступною як для поліції, так і для звичайного водія. Щоб не проґавити з опціями та якістю страховки, користуйтесь агрегаторами. Так, сайт Hotline Finance дозволяє порівняти програми провідних СК та оформити страховку за привабливою ціною. Загалом, клієнти мають шанс ознайомитись з усіма перевагами та недоліками страховки, вивчити відгуки клієнтів та рейтинг страховика. Варто зазначити, що актуальний ОСЦПВ, оформлений через маркетплейс, також підтягується в «Дію».

 

  • Зелена картка — згодом. Ще одна приємна новина для водіїв, які подорожують на власному авто за кордоном — можливість вже у цьому році отримати страховку «Зелена картка» у форматі PDF на пошту. Нововведення повинно було запрацювати в Україні з 1 липня, але старт перенесли.

 

Ми стаємо вільними від паперової колотнечі. Однак, онлайн-послугами треба вміти користуватись, бо якщо у великих містах люди долучаються до трансформації державних процесів, маленькі селища ще живуть у минулому. Цифрова грамотність українців — це ще один момент, з яким необхідно буде зіткнутись.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button