Суспільство

Без світла: як громади на Чернігівщині призвичаюються до відключення електроенергії

Після стабільного проходження опалювального сезону в Україну з середини травня повернулися відключення світла. Основна причина – відновлення масштабних обстрілів енергетики росіянами.

Утім, фахівці кажуть, що навіть без нових обстрілів електростанцій у найближчі два-три роки в енергосистемі гарантовано зберігатиметься дефіцит, повністю покривати який немає чим. Тож українцям варто готуватися до життя зі стабільними вимкненнями світла. Особливо тяжкою обіцяє бути зима 2024-2025 років.

Тож далі про те, як у громадах Чернігівщини реагують на відключення електроенергії та призвичаюються до життя в таких умовах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До одного з мікрорайонів Чернігова не ходять тролейбуси

Олександр Артюшенко, староста Тур’янського старостинського округу

Наш населений пункт, село Тур’я, – в другій зоні відключень електроенергії. За графіками відключень старостат постійно стежить. Буває, з 9-ї ранку відключають і до 12-ї, коли з 12-ї до 15-ї або в інший час. То трішки людей підлаштовуємо.

У старостаті є генератори. Якщо людині терміново потрібна якась послуга, бо розуміємо, що ситуації можуть бути різні, то ми вмикаємо генератор і надаємо людям або довідку, або інформацію. Все з цим нормально.

Побутові ситуації теж трішки моніторю. Трохи незручності виникають. Більше, звісно, ввечері, коли людям треба попорати худобу, води набрати, але вони підлаштовуються.

Трохи моніторив ситуацію в денний час. Тоді люди більше на городах, на вулиці. Нема світла, то й нема в цей час. Три години – це не є критично для холодильників, морозильників.

Такого немає, щоб хтось прийшов і нарікав: «Ой, це відключення, що його робити? У мене там щось пропало…». Ситуація наразі контрольована, люди з розумінням ставляться до цього всього, бо знають, що енергетична система нині страждає.

Таких випадків, щоб відключали світло і були перепади електроенергії та погоріла якась техніка у людей, не було. Був випадок учора, але це не через відключення електрики, а була гроза і в когось якась техніка згоріла. Але це такий природний випадок, так може траплятися. І нічого з цим не вдієш. Але через відключення світла такого, на щастя, не стається.

Люди кажуть, що відключення світла – це не найстрашніше, що буває. Головне, щоб настала українська Перемога та закінчилася війна. А відключення світла переживемо.

Роман Боюн, староста Бірківського старостинського округу і в.о. старости сіл Семенівка й Блистова

Графіки відключень світла ми повідомляємо населенню. Наприклад, сьогодні буде відключення з 20-ї години до 22-ї. То в цей час у нас світла не буде. Я відстежую на сайті Укренерго графіки відключень у населених пунктах, якими я опікуюся. Це Семенівка, Блистова і Бірківка. Всі ці села належать до другої групи відключень, то населення попереджаємо й люди підлаштовуються під графік. І в наших людей, звісно, що не в усіх, є генератори. Зазвичай вмикають їх, коли ввечері треба доїти корів, адже доїльні апарати без електрики не працюють.

Нарікань через відсутність світла від людей немає, можливо, в собі цю ситуацію переживають.

Ми знаємо, що в країні війна, то без відключень світла нам не обійтися. От зараз у Семенівці після буревію світла немає, тож разом із бригадами РЕМ шукаємо, де обриви. Бо негода пронеслася, дерево впало, обірвало провід.  

Взагалі ж трапляються і аварійні відключення, зокрема через обрізання дерев у населених пунктах. І про ці відключення ми також повідомляємо наше населення завчасно.

Володимир Павленко, голова Березнянської громади

Вважаю, що відключення відбуваються у нас, як і у всіх, згідно з графіком. Установи забезпечені генераторами, селищна рада також запускає генератор і працює. Заклади освіти – на канікулах, але генераторами забезпечені. Люди, які мають генератори, так само користуються. А більшість населення чекає, коли відновлять подачу електроенергії, і завчасно набирає воду для різних потреб, аби не сидіти без води, коли немає світла. Люди не скаржаться, хіба може дехто з жителів зателефонувати та запитати: «Коли буде світло?». Всі розуміють, що це не від голови громади залежить. Влітку відключення світла переносяться легше, ніж у період холодів.

Запаси пального до генераторів готуємо і будемо закуповувати додатково. Заклади освіти мають резерв. Навіть якщо змоделювати ситуацію, що світло зникне, то робота не стане. Певний резерв пального всі заклади мають і селищна рада також.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button