Суспільство

«Безкарність породжуватиме ще більшу агресію»: експерти про вбивство поліцейського в Чернігові

Чернігів знову сколихнула трагічна звістка. Цього разу група молодиків у людному місці по-звірячому забила на смерть одного поліцейського, другий – у реанімації. За попередньою інформацією, причиною нападу на поліцейських стало зауваження, зроблене компанії молоді в супермаркеті. Загиблого – 30-річного капітана поліції Артура Єрохіна – вже поховали. У нього залишилися дружина та двоє маленьких дітей.

Чотирьом молодикам, які безпосередньо завдавали тілесних ушкоджень поліцейським, 3 жовтня слідчі повідомили про підозру у скоєнні умисного вбивства. Підозрювані – чернігівці, наймолодшому з них 16 років, ще двом – по 17 років, а найстаршому – 18. Також поліція повідомила про підозру у скоєнні грабежу 32-річному чернігівцю, який забрав сумку одного з потерпілих. Підозрюваних поліція затримала. Сьогодні, 4 жовтня, в Деснянському районному суді Чернігова відбувається засідання щодо обрання запобіжних заходів для них.

Як повідомили в Чернігівській окружній прокуратурі, затриманим оголошено про підозру в скоєнні кримінального правопорушення за п.12 ч.2 ст.115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Ця стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі. Ось тільки багато хто прогнозує, що суворого покарання, принаймні для неповнолітніх учасників нападу, не буде.

Ситуація викликала неабиякий резонанс у суспільстві. Є чимало думок і припущень, чому так сталося, як діяти та чи можливо запобігти подібному в майбутньому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У шести районах і в Чернігові – спалах грипу

«Я вже років п’ять чи шість кажу, що нині виростає покоління взагалі без морального гальма. Це умовно 14-20 років. У цього покоління немає моральних авторитетів, немає гальма внутрішнього. Ці діти вже зрозуміли, що все можна купити за гроші, можна на вчителів у школі огризатися, якщо улюблене чадо прийшло до батьків і на щось поскаржилося. У садках вихователів можна умовно на місце ставити, якщо, не дай Бог, на думку батьків, їхній дитині щось не так сказали. І оце покоління зараз виросло. І наслідки такого виховання бачимо всюди. Це та сама історія із Поліною Малоштан.  Скільки справа тягнулася і у підсумку – нічого. Великий пшик і реклама кривдниць. Вони стали авторитетами в їхньому середовищі, бо їх не покарали. Безкарність породжуватиме дедалі більшу агресію. Тому такі справи мають бути лакмусовими папірцями для суспільства, тут не можна спустити на гальмах, домовитися. Винні мають отримати по максимуму, і на кожному телеканалі, в кожній соцмережі про це мають розповісти. Бо, на жаль, нині маємо ситуацію, коли за все можна «домовитися», все можна купити або «повирішувати».

Із цим поколінням уже нічого не можна зробити. Їх можна тільки страхом покарання стримувати. Якщо вони знатимуть, що за такі дії їх однозначно посадять до в’язниці, то 99% із них задумаються, перш ніж щось таке зробити. А ось із дітьми треба працювати. Бо маємо купу прикладів, коли десь на дитинку нагримали, то матері стають на захист: «Ви всі неправі, наговорюєте, дитина ідеальна, мухи не образить», – у коментарі для ЧЕline зазначив Сергій Петрикей, керівник спортивного клубу «Рукопашний бій».

Чернігівський психолог Катерина Мозгова пояснює, що агресія – складне поняття, його не можна розглядати тільки в негативному аспекті, вона не виникає на пустому місці та має п’ять стадій розвитку.

«Спочатку в людини виникає роздратування та невдоволення. Якщо причина цього не з’ясована та не усунена, то відбувається перехід на другу стадію – злість. При цьому в людини починаються фізичні прояви агресії – підвищується голос, стискаються кулаки та зуби тощо. Якщо не відбувається «розрядка напруження», то агресія набирає обертів і перетворюється зі злості на гнів. Тут уже можливі і сварки з криками та биттям посуду, бійки, застосування фізичного насилля. Якщо ж і на цьому агресія не знаходить виходу, то перетворюється на лють, коли вже дуже складно зупинитися, але ще можливо. І остання стадія – афект, сильний психічний стан, що швидко виникає і має бурхливий перебіг, характеризується сильним і глибоким переживанням, характерним зовнішнім проявом, звуженням свідомості та зниженням самоконтролю. Зазвичай це такий стан людини, спричинений травматичними переживаннями, в якому вона після скоєного злочину вважається неосудною або обмежено осудною», – зазначає психолог.

Розповіла психолог і про причини агресії.

«У дітей і підлітків головною причиною називають порушене почуття безпеки, а саме – незахищеність, почуття тривоги, образи та самотність (80% усіх причин агресії).

Це означає, що неповнолітній має всі підстави вважати, що він у небезпеці і повинен захищатися, нападаючи першим або даючи відповідь насиллям там, де це не потрібно. Почуття безпеки є базовим і порушується щодо дитини ДОРОСЛИМИ – батьками, вчителями, іншими старшими за неї особами. Іншими словами, коли до дитини застосовують агресію або вона стає свідком насилля.

Серед інших причин агресивної поведінки в неповнолітніх:

заборона на прояв агресивності та її осуд із боку дорослих (як відомо, якщо довго пригнічувати щось, то можна дочекатися «вибуху» емоцій);

заборона на прояв щирості (наприклад, дитина не бажає ділитися чимось своїм, а батьки наполягають, змушуючи дитину «перестати» бути собою і перетворитися на ту, яку очікують дорослі);

низька самооцінка, страх проявів власного гніву та осуду інших (як наслідок, агресія пригнічена і може виражатися в аутоагресії, тобто завдання собі шкоди);

дуже багато негативних переживань, які виплескуються і мають вигляд нападу на інших. Щаслива дитина чи підліток не заподіюватиме шкоди іншим людям», – пояснила Катерина Мозгова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мережу потрапили моторошні кадри вбивства поліцейського на Масанах (Відео 18+)

Назвала вона і ознаки, що вказують на агресивність дитини чи підлітка. Якщо батьки бачать їх, то не варто сидіти склавши руки.

  1. Дитина чи підліток часто втрачає контроль над собою.
  2. Майже щодня вступає в суперечку і сварку з навколишніми.
  3. Часто провокує навколишніх, робить усе для того, щоб вони почувалися морально зле, і спостерігає за цим.
  4. Заздрить і мстить.
  5. Ламає іграшки та б’ється. Якщо дитина почала ламати іграшки, то наступним кроком буде фізична агресія щодо оточення.
  6. Дражнить чи ображає тварин.
  7. Спілкується переважно з меншими або слабшими дітьми чи підлітками.

Види агресії, що найчастіше проявляються в дітей і підлітків:

—           Фізична (пряма агресія: б’ється, штовхається)

—           Вербальна (пряма агресія: злі слова, лихослів’я)

—           Приниження та образи інших словами, злі жарти (пряма вербальна агресія)

—           Плітки (непряма вербальна агресія, часто спостерігається в дитячих колективах)

—           Ігнорування чи бойкот (непряма агресія)

—           Роздратування («мене все дістало»)

—           Негативізм і жорстке заперечення всього

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніяк не хотіли смерті: підозрюваний у вбивстві поліцейського в Чернігові заперечує участь у побитті

«Корекція агресивної поведінки має відбуватися у дітей і, за можливості, в дорослих через усвідомлення і контроль власних емоційних імпульсів. Все, що можна зробити, – це допомогти дитині чи підлітку усвідомити свій стан агресії та навчитися нею керувати. Здебільшого такої поведінки діти навчаються або у дорослих (несвідомо у ранньому дитинстві), або свідомо та за підтримки спеціалістів (шкільних і приватних психологів).

По-перше, дайте можливість дитині чи підлітку говорити про свої емоції та стани. Дізнавайтеся, що саме дратує і злить. Особливо добре таким чином підбивати підсумок дня. І дуже впливають на дітей розповіді дорослих про власні емоційні переживання протягом дня.

По-друге, знайдіть разом із дитиною можливість розрядки. Це може бути спорт, творчість тощо.

По-третє, знайдіть можливість (самі чи за допомогою спеціалістів) розповісти, як спрацьовує агресія на рівні організму, які гормони в цьому беруть участь», – зазначає психолог.

Як бачимо, виховання свідомої та хорошої дитини – це щоденна праця Все, що є в характері людини, все, що бере з собою у своє доросле та самостійне життя, – закладено насамперед у сім’ї, зокрема в години сімейного спілкування, сімейного дозвілля.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button