Суспільство

Безкоштовний проїзд – це реально: в райцентрі на Чернігівщині в маршрутках платять 10 копійок

У райцентрі на Чернігівщині люди їздять у громадському транспорті за 10 копійок. Саме такий тариф затвердили міський голова, виконком і сесія Новгород-Сіверської міської ради. З 2016-го року це було 5 копійок, далі ціна зросла вдвічі – до 10. Звідки виникла така ідея, ЧЕline поцікавився в міського голови Новгород-Сіверського Олега Бондаренка.

«Це моя давня мрія – щоб у місті працював соціальний транспорт. Підвозили всіх громадян від малого до старого. Я з такою пропозицією вийшов і на виконком, і на сесію, і мене підтримали.

Є реальна вартість квитка, це десь 10-11 гривень, повністю безкоштовним зробити проїзд не можна, повинна бути прив’язка до якоїсь копійки, тому спершу вирішили, що буде п’ять копійок, це було в 2016-му році, далі були якісь зміни в інструкції Нацбанку, про те, що 5-копієчна монета не є розрахунковою монетою. Тому ми зробили розрахунковими 10 копійок.

Загалом діють два маршрути, що з’єднують спальні райони з центром. Розраховані вони так: по-перше, щоб люди змогли потрапити до 8.00 зі спальних районів до центру міста і до залізничного вокзалу. По-друге, ввечері після 17.00 – навпаки, щоб людей розвезти по спальних районах.

Люди задоволені. Є пасажири, які незадоволені, але переважно через те, що автобус забитий. І це зважаючи на те, що коли він був платним, то їздив майже порожнім. Це означає, що задумка реалізувати це як соціальний проект працює», – розповідає Олег Бондаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На сайті міськради зареєстрована петиція про пільговий проїзд для студентів

Для реалізації вибрали єдине місцеве автопідприємство, адже лише воно погодилось на участь у конкурсі.

Ціна питання для бюджету міста – це 22-23 тисячі гривень на місяць за два автобуси, які працюють на двох маршрутах, тобто по автобусу на маршрут. За рік це приблизно 250 тисяч гривень.

Проект планують не лише продовжувати, а ще й є бажання його розширювати.

«Якби ще був в автопарку достойний автобус, то ми б і його запустили. Адже ми приєднали до райцентру кілька сіл, і маю задумку й по тій околиці пустити маршрут. Для людей із села доїхати до міста – це дуже важливо. Коли є рух, тоді більша ймовірність якогось життя в громаді. І це саме той випадок, коли гроші повинні витрачати для людей, саме на їхні потреби. А ті десять копійок, вони просто символічні, може, хтось їх там і покладе, але здебільшого все безкоштовно», – розповів міський голова Новгород-Сіверського.

Ще статті по темі

Back to top button