Суспільство

Безмежна любов до українського слова: у чернігівських філологів – професійне свято

Сьогодні, 25 травня, своє професійне свято відзначать усі майстри слова і любителі словесності, тобто філологи. Тож цього дня привітання приймають викладачі філологічних факультетів, мовознавці, перекладачі, лінгвісти і просто поціновувачі рідної мови.

Бути філологом – це дуже тяжка праця, що потребує від людини низки особистих якостей і чимало часу.

Олеся Гордієнко, викладач кафедри української мови і літератури Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г.Шевченка, пригадує, що ще зі школи обожнювала читати художню літературу, аналізувати персонажів, розмірковувати над проблематикою, шукати приховані сенси, залюбки й сама писала твори (казки, короткі оповідання та есе), брала участь у мовних і літературних конкурсах й олімпіадах.

«Тож коли настав час визначатися з професією, довго не думала й вибрала українську філологію і вступила до Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка.

Любов до слова («філологія» з грецької так і перекладається: «філо» – любити, «логос» – слово) – це як стиль життя. Постійно працюю над своїм лексичним словником, намагаюся іншим допомагати правильно писати та говорити, а ще зараз пишаюся тим, що наша українська нарешті розправила крила, і чути її не тільки в селах, а дедалі частіше й у нашому місті», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначає Олеся Гордієнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селах Чернігівщини картоплю торішнього врожаю купують за вигідною ціною

Професія філолога нині вкрай важлива. У цьому контексті Олеся Гордієнко завжди згадує поезію Максима Рильського «Мова», де він порівнює педагогів-мовників із садівниками, які доглядають за виноградною лозою (мовою), полють бур’яни (наприклад, суржик, лайка) і намагаються виростити смачні плоди (мова кожного з нас).

«Мова – це наше коріння, яке ми маємо берегти і плекати. Коли зникає мова, то зникає й нація. А нашу українську мову не одне століття намагалися знищити, та, на щастя, не змогли, тож маємо цінувати цей скарб: активно користуватися і розвивати мову для прийдешніх поколінь.

Хочу привітати колег із Днем філолога, який ми відзначаємо 25 травня, і побажати сил і натхнення, мирного українського неба!» – сказала Олеся Гордієнко.

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото – Олеся Гордієнко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button