Суспільство

Безпека понад усе: в Козелецькій громаді збудували модульне укриття

Перше модульне укриття невдовзі запрацює в селі Сираї Козелецької громади. Цієї звісткою поділився у своїх соцмережах народний депутат України Борис Приходько, який представляє Козелеччину у Верховній Раді. Нардеп зазначає, що раніше у Сираях не було укриття, а це унеможливлювало повноцінний начальний процес. Саме тому Козелецька громада ухвалила рішення придбати укриття такого типу, щоб діти могли нарешті перейти на офлайн навчання.

«Долучився до роботи комісії щодо оцінки стану готовності захисних споруд цивільного захисту. Нині триває процес підписання відповідних документів. У Сираївському ліцеї сьогодні навчаються 126 дітей: 30 — сираївські, 96 — із сусідніх сіл. Модульне укриття може забезпечити захист для понад сотні учасників навчального процесу. Безпечний і якісний освітній процес – першочергово», – зазначає народний депутат.

Модульне укриття в Сираях – це три металеві контейнери, розміщені під землею. Вони утеплені зсередини, мають броньовані двері.

Всередині передбачено освітлення, біотуалети, обігрівачі, вентилятори, вогнегасники, запаси питної води, аптечка, лавки. Укриття придбали за бюджетні кошти – 2,8 млн. грн.

До речі, у 2021 році у Сираївському ліцеї відбулася термомодернізація – у навчальному закладі повністю замінили вікна. Гроші в сумі 1,3 млн. грн. (субвенція) було спрямовано для громади за сприяння Бориса Приходька.

«Борис Вікторович нам системно допомагає і постійно підтримує. Він безпосередньо клопотав, щоб у школі з’явилося таке укриття. Воно сучасне з усіма умовами: є обігрівачі, вентиляція, протипожежний захист, санвузол, виведена каналізація. Вода технічна і питана також є. Аптечка, пожежний щит, вогнегасники. Підведений WiFi-роутер, інтернет навіть є. Тобто, під час тривоги там можна проводити заняття. Комісія його вже обстежувала вчора. Акт підписують і вже дітки можуть виходити на навчання. Діти весь час були на дистанційному навчанні. Діти дуже хочуть до школи, навчатися саме за партами. І батьки цього хочуть. Нам ціле літо не було спокою, думали, як буде навчання. І в решті-решт із місцевого бюджету були виділені кошти і закуплено укриття. Роботи з його встановлення тривали три тижні. Всі потрібні сертифікати є», — зазначає Алла Трофимченко, начальник управління освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Козелецької селищної ради.

«Питання укриттів – нині одне із найбільш нагальних у нашій громаді. У нас 12 шкіл і 11 садочків. З початком ковіду, а тепер через повномасштабне вторгнення, діти дистанційно навчалися. Але всім хочеться очного навчання. Селищна рада спільно з депутатами докладає максимально зусиль для того, щоб дітки отримували якісні знання в безпечному освітньому середовищі. І ми вдячні Борису Вікторовичу за підтримку в цих питаннях. Окрім того, він також домовився з одним із банків і банк робить укриття для ще одного навчального закладу. Як закінчаться ці роботи, ми зможемо повноцінно запустити роботу нашого найбільшого дитсадка. Укриття на балансі банку, але воно поруч із дитсадком, то туди пускатимуть дітей під час повітряної тривоги», — розповідає голова Козелецької громади Валентин Бригинець.

Ще статті по темі

Back to top button