Суспільство

Влада не врятує хворих! Чому 26 тисяч Чернігівських діабетиків залишилися без ліків?

Цього року Всесвітній день здоров`я присвячений боротьбі з цукровим діабетом

Цукровий діабет – ендокринне захворювання, що виникає з різних причин (спадковість, нераціональне харчування, хронічні недуги, недотримання засад здорового способу життя тощо). На жаль, кожні 10-15 років кількість людей, які живуть із цукровим діабетом, збільшується вдвічі. Це констатують лікарі всіх країн світу. Вони змушені визнати: діабет поступово виходить на верхні щаблі причин, що спричиняють як інвалідність, так і передчасну смерть громадян.

«Ця хвороба потребує постійного контролю та нагляду за людьми, які знаходяться в групах ризику цього ендокринологічного захворювання, – запевняє завідувач ендокринологічного відділення Чернігівської обласної лікарні, головний позаштатний спеціаліст з ендокринології Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Любов Черв’якова.  – У кожному з районів області, не кажучи вже про лікувально-профілактичні заклади обласного центру, є спеціалісти, які опікуються профілактикою, лікуванням і реабілітацією людей, які живуть із діабетом. Цукровий діабет – захворювання, що дуже дорого коштує як самому хворому, так і його рідним, близьким, а також державі загалом».

Нині в області з діабетом живуть 26 700 хворих, із них понад 5 500 людей отримують інсулінові препарати, тобто мають або перший тип діабету, або другий тип захворювання, що на перших етапах потребує введення інсуліну. А от кількість хворих на діабет дітей (133) прогресує не так швидко. Втім, реальна кількість людей, які вже мають діабетичні проблеми, насправді більша, адже діабет – «тихе» захворювання і на початку ніяк себе не проявляє. Хоча кожному з дорослих громадян слід звертати увагу на такі симптоми, як спрага, що важко втамовується, загальна слабкість, втрата або, навпаки, набір ваги, важке загоєння ран, погіршення зору, підвищення артеріального тиску. Тому діабет другого типу часто діагностується через 5-7 років, коли захворювання починає свій перебіг уже зі значними ускладненнями. Проте хворобу можна виявити на ранній стадії. Для цього достатньо час від часу контролювати рівень цукру в крові. Якщо він перевищує 6,1 ммоль/л – це може бути першою ознакою захворювання.

«Основна проблема – стан забезпечення хворих на діабет інсуліновими препаратами. Чернігівщина разом із Полтавщиною – регіони, де надходження інсулінів здійснюється за європейською схемою, так званою рецептурною системою. Лікар виписує пацієнту рецепт саме на той інсулін, який він йому і призначає. На іншій території України йде централізована закупівля інсулінів – на початку року закупається певний вид препарату, і якщо згодом такий препарат людині не підходить, вона змушена шукати необхідний інсулін в аптечній мережі. Така система дуже і дуже незручна, – наголошує Любов Черв’якова,  – тому Чернігівщина з цього погляду трохи в кращому стані, ніж інші області України. Але нині, коли в державі складна економічна ситуація, проблеми із забезпеченням інсуліновими препаратами виникають і в нашому регіоні – вони подорожчали майже вдвічі, як подорожчали і засоби самоконтролю (тест-смужки та глюкометри). Звісно, Управління охорони здоров’я робить усе можливе, аби та субвенція, що виділена Чернігівщині з державного бюджету, змогла покрити витрати. Втім, у більшості районів області ситуація із забезпеченням інсулінами краща, ніж в обласному центрі, бо там про це «дбає» місцевий бюджет. З огляду на такі проблеми, ми вже два роки пропонуємо нашим пацієнтам поступово переходити з картриджних форм інсулінових ін’єкцій на флаконні форми, що значно дешевші».

Отже, медики вважають: для запобігання цукровому діабету варто слідкувати за своєю вагою, уникати гіподинамії, контролювати рівень цукру в крові, збалансувати раціон харчування і частіше звертатися до лікарів, адже саме вони зможуть якнайшвидше звернути увагу пацієнта на ті або інші негаразди в організмі.

Ще статті по темі

Back to top button