Суспільство

Борисоглібський собор у Чернігові відсвяткував поважний ювілей

900 – ліття першої літописної згадки – потужна дата, тим більше зберігся й сам храм, хоча на його долю випало чимало випробувань: і розквіт, і занепад, і руйнування, і війни, і пожежі, й «перепрофілювання» (православний храм – усипальниця, домініканський костел, музей, будинок хорового співу), неодноразова перебудова та добудова.

Сайт «Чернігівщина туристична» оприлюднив добірку цікавих та маловідомих фактів про цю давньоруську перлину:

1. Собор названий на честь молодших синів князя Володимира — Бориса та Гліба, хоча христили їх під іншими іменами: Роман та Давид.

2. Борис та Гліб стали найпершими князями Київської Русі, яких канонізували та віднесли до святих.

3. Св. Борис та Гліб (Роман та Давид) входять до переліку святих не лише православної церкви, а й римо – католицької, де їх називають св. Романом Руським та Давидом Польським.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загублений Хоробор: де знаходилося літописне чернігівське місто-загадка

4. Наразі собор називають Борисоглібським, проте до ХVІІ ст. його називали Глібоборисівським.

5. У 1921 р. тут вперше здійснили богослужіння українською мовою.

6. У соборі зберігається унікальна пам’ятка – срібні з позолотою царські врата масою понад 55 кг, виготовлені в Австрії на поч. ХVІІІ ст. за замовленням гетьмана І. Мазепи.

7. Собор збудований за зразком саме чернігівської архітектурної школи ХІІ ст. з однією з характерних рис цього стилю – оздобленням орнаментами із зображенням фантастичних птахів та звіра – грифона. Вони збережені й досьогодні.

8. В Україні відомі шість церков та один собор (у Чернігові), названі на честь святих Бориса та Гліба, проте три з них зруйновані.

9. Собор входить до комплексу пам’яток Національного архітектурно – історичного заповідника зі статусом «пам’ятка національного значення».

10. Станом на зараз у храмі працює музей та на його базі створений Будинок хорової спадщини, де періодично проводяться концерти духовної музики.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button