Суспільство

Божий промисел: священик розповів про дива, які трапляються на Чернігівщині

Люди, які ходять до церкви, знають, що є образи, пов’язані з чудесами. Адже завдяки їм стаються справжні дива: зцілюються тяжкохворі й немічні, зневірені отримують розраду, а ті, хто сумнівався, знаходить правильне рішення. Дива ці трапляються лише з тими, хто вірить.

Чудотворні ікони є і в чернігівських храмах, зокрема в Катерининському. Тож ЧЕline вирішив докладніше розпитати настоятеля церкви отця Романа про ці святині.

 

Чи доводилося вам спостерігати за дивами божественного походження?

Дива трапляються дуже часто. Адже багатьом людям Господь дає зцілення через ікони. За п’ять останніх років маємо 18 прикладів, коли люди молилися й долали рак. Це підтверджено документально.

Знаю й інші приклади, коли сім’ї упродовж 9 чи навіть 12 років спільного життя не мали дітей. Але подружжя молились, не втрачали надію – і Господь обдаровував їх нащадками. Знайомі чотири такі родини.

Диво сталося й тоді, коли два хлопчики, які не розмовляли, почали говорити. Нині вони вже виросли.

У нашому храмі є щонайменше три ікони, які мироточать. З одного боку, це страшно, бо не знаємо, чому так відбувається, але з іншого – сподіваємося, що це благословення Боже.

Тобто це не завжди добре?

Зараз у різних областях спостерігається мироточіння багатьох ікон. Подібне було перед революцією, коли відбувались великі зміни. І зараз живемо в епоху кардинальних  суспільних перетворень.

Повернімось до теми чудотворних образів…

Є в нашому храмі Дубенська ікона Богородиці. Історично це ікона князів Острозьких. Але в нас не оригінал, а копія ХІХ сторіччя. Оригінальна ікона втрачена під час Першої світової війни. Та оцей образ, який у нас, написаний спеціально для Чернігівщини. І ось чому.

Короп у ХІХ столітті охопила велика епідемія морової виразки. В архівах написано: Богородиця явилась монаху Дубенського монастиря і звеліла відвести її до лісів чернігівських. Тож оця ікона, яка нині в нашому храмі знаходиться, була написана в Дубенському монастирі, освячена на оригінальній іконі і привезена сюди.

У Коропі є чудотворний образ Святителя Миколая. За переказами, ця ікона, Дубенська, і ще одна, яка не відома, були в хресному ході, яким проходили місця, уражені хворобою. І моровиця за кілька тижнів припинилася.

Пізніше ікона перебувала в Рихлівському монастирі. Є свідчення, що її зберігав преподобний Лаврентій Чернігівський. Але коли монастир закривали, він благословив цією іконою одну жіночку з Новгорода-Сіверського. А вона вже перед смертю в 90-х роках розповіла про цю святиню і передала її своєму сусіду – священику із Новгород-Сіверського району. А той уже привіз її до Катерининського храму. Святиня мироточить, подорожує Україною, завдяки їй дуже великі зцілення відбуваються.

Чи є більш сучасні історії, пов’язані з цією іконою?

Так, ця історія трапилася в 2014 році, коли були розмови, що російські найманці от-от будуть у Чернігові. До нашого владики Євстратія прийшов ректор однієї з Київських академій. І каже: «Мене прислала до вас дочка». У неї були важкі невдалі пологи, після яких почалися видіння. І деякі речі, про які вона казала, справджувалися. Тож ця дочка сказала, що з боку Ніжина готується великий тракт. Але треба молитися перед Дубенською іконою і все буде добре. І тоді з благословення владики цю ікону провезли по всіх райцентрах, що розташовуються поблизу кордону: від Ніжина до Новгорода-Сіверського. Також у населених пунктах відбувалися молебні.

Здається, через два тижні після цього в одній з електричок, що курсувала в ніжинському напрямку, була знайдена зброя. Ось тільки пов’язані ці дві історії чи ні – хтозна. Але святиня в нашому храмі неабияка! Маємо навіть ікону, написану як дарунок за зцілення хлопчика на Тернопільщині.

Диво сталося і коли Дубенську ікону вперше привезли до Рівного. Щойно її внесли в храм і заспівав хор, ікона почала дуже сильно мироточити. Це бачили дуже багато людей, навіть рівненське телебачення  знімало. Тож у церковному житті буває чимало цікавих моментів.

Ірина Осташко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

 

Ще статті по темі

Back to top button