Суспільство

Будівництво корпусу для лінійного прискорювача відбувається з позитивною динамікою (Фото)

Будівництво корпусу для лінійного прискорювача відбувається за планом, із дотриманням архітектурно-будівельних вимог і прозорим використанням державних коштів.

Таку оцінку новобудові під сучасне радіотерапевтичне обладнання – а ним і є лінійний прискорювач – дала експертна комісія, яка 2 листопада відвідала Чернігівський обласний онкологічний диспансер. До складу експертної групи увійшли представники облдержадміністрації, народні депутати, представники фірми-забудовника.

Нагадаємо: орієнтовна потреба на придбання лінійного прискорювача та устаткування до нього — 107 мільйонів гривень. Допомагали профінансувати проект меценати, бо для державного і місцевих бюджетів заявлена сума – непідйомна. Із 57,5 млн гривень вартості самого лінійного прискорювача 40 мільйонів перерахував Державний фонд регіонального розвитку, а решта – 17,5 млн – це кошти місцевих бюджетів і допомога народних депутатів – Олега Дмитренка, Олександра Кодоли, Валерія Давиденка, Валерія Дубіля, Анатолія Євлахова. Гроші надійшли з депутатського фонду.

Як зазначив голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев, який наразі перебуває в Чернігові із робочим візитом, створення корпусу відбувається з позитивною динамікою та наочно демонструє вірний вектор розвитку медицини. Закінчення державного об’єкта такого масштабу вкрай важливе як для області, так і для міста зокрема, у зв’язку із ситуацією, що склалася з онкологічними захворюваннями в регіоні.

Як акцентував увагу головний лікар Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Валерій Зуб, фірма-забудовник логічно, поетапно й фахово відтворює задуми проектантів і наближує пацієнтів до мрії одужати. За вдалого збігу обставин новий корпус уже навесні буде в змозі прийняти першого пацієнта.

У Чернігівському обласному онкологічному диспансері променеву терапію отримують понад 2500 хворих, серед яких близько 1900 отримують дистанційне гама-терапевтичне лікування. Загалом із застосуванням променевої терапії лікується до 60% усіх пацієнтів зі злоякісними новоутвореннями.

Ідеальним варіантом вирішення проблеми стало б впровадження в роботу ще одного лінійного прискорювача. Однак дорожнеча апарата і недостатність коштів дозволяють лише задекларувати таку ідею.

Джерело: КЛПЗ «Чернігівський обласний онкологічний диспансер»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button