Суспільство

Бюджет Чернігівщини: про фінанси області в 2023 році

Із очевидних та зрозумілих причин річний план доходів бюджету Чернігівської області на 2022 рік не буде виконаний – очікується недостача на рівні 4-5% власних доходів.

Про це повідомляє голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

До кінця року очікуються додаткові надходження в обласний бюджет. Це дозволить отримати орієнтовно 50 млн. Ці кошти направлять на першочергові видатки – зарплати та енергоносії.

«Щодо бюджетів громад. По області в цілому до минулого року додатково надійшло 1,552 млрд. грн власних доходів місцевих бюджетів. На жаль, у найбільш постраждалих від російської агресії громадах, доходів – мінус 203 млн. грн. до минулорічного. 22 територіальні громади вже виконали річний план. У 30-ти ТГ доходи вищі, ніж у 2021 році», — зазначає В’ячеслав Чаус.

Через воєнний стан в країні обласний бюджет затверджено розпорядженням начальника ОВА. Однак, Програми, що лягли в його основу, попередньо узгоджені на відповідних комісіях обласної ради та затверджені на засіданні обласної ради.

«Головний кошторис області на наступний рік складено. Він збалансований між доходами й видатками і становить понад 2,5 мільярди гривень (2 568 434,8 тис. грн). Із них власні доходи – трохи більше 1,5 мільярдів, що лише на 8% більше очікуваного виконання доходів цього року. 90,6%, — захищені статі, зокрема майже 79% піде на зарплати та енергоносії. Особлива увага на забезпечення цивільного захисту населення та наших захисників. Цільовий резервний фонд – на рівні минулого року. Розвиткова складова обласного бюджету критично низька. Втім, як бачимо з досвіду цього року зокрема, бюджети більшості територіальних громад області мають кращу картину. А значить є ресурс не лише для латання дірок, а й для руху вперед», — зазначає голова ОВА.

Ще статті по темі

Back to top button