Суспільство

Час загадувати бажання: коли чернігівці можуть побачити зорепад

Персеїди (або метеорний потік Персеїди) – це найвідоміший зорепад, що відбувається щороку з боку сузір’я Персея з найвищою інтенсивністю в серпні. Найперша згадка про Персеїди датується 36 роком н. е. у китайському літописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як працюють прикмети та випадки, що можуть застерегти від невдач (Відео)

Утворюється метеорний потік Персеїди у результаті проходження Землі через шлейф пилових частинок, випущених кометою Свіфта-Туттля. Комета наближається до Землі лише один раз на 133 роки, але через її хвіст Земля проходить щороку. Найдрібніші частинки, розміром із піщинку, згорають у земній атмосфері, утворюючи «зоряний дощ». Його інтенсивність поступово зростає, досягає максимуму і потім – поступово спадає. Цього року метеорний потік Персеїди вже почав свою активність. Цей потік можна спостерігати щороку приблизно з 23 липня по 22 серпня. Період найбільшої активності – з 8 по 14 серпня, а пік припадає на 11–13 серпня. Цього року в цей період за годину можна буде спостерігати орієнтовно 100 метеоритів за годину – значно більше, ніж під час інших зорепадів.

За сприятливої погоди можна спостерігати зорепад неозброєним оком. Жодних спеціальних пристосувань, щоб спостерігати за Персеїдами, не потрібно. Найкраще дивитися на метеори подалі від яскравих джерел світла (бажано – подалі від великих міст), необхідно дивитися на північний схід. Здебільшого найбільша кількість метеорів спостерігається в години перед світанком.

228169977_4167182023372291_1244326617480432359_n

Meteorology and Climatology Department of TSNUK

Ще статті по темі

Back to top button