Суспільство

Частина чернігівських ВПО перестала отримувати допомогу від держави

У Чернігові доволі багато людей, які втратили житло внаслідок бойових дій. Зрозуміло, що на вулиці ці чернігівці не живуть, якось намагаються облаштовувати заново своє життя. І також вони є внутрішньо переміщеними особами, які, зокрема, мають право на матеріальну допомогу від держави.

Утім, нещодавно редакції ЧЕЛАЙН стало відомо, що таку допомогу перестали виплачувати деяким чернігівцям, які втратили власне житло і які зараз живуть у модульних будиночках.

Виявляється, справа в тому, що відбулися зміни в нарахуванні виплат від держави для внутрішньо переміщених осіб. Тож і не всі ВПО продовжують отримувати допомогу.

Чернігівські юристи кажуть, що щев лютому нинішнього року було відомо, що з 1 березня уряд перестане нараховувати допомогу переселенцям деяких категорій і лише частині з них виплати продовжать автоматично. Таким чином уряд хоче мотивувати людей працевлаштовуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Острі в центральному парку поламали недавно висаджені деревця

Зокрема, виплати ВПО з 1 березня вже не отримують пенсіонери із щомісячною пенсією понад 9444 гривні; переселенці, середньомісячний сукупний дохід на одного члена сім’ї яких перевищує 9444 гривні; сім’ї, які мають власне житло або автомобіль, іноземну валюту, великий депозит у банку.

Виплати з 1 березня автоматично продовжать отримувати найбільш уразливі категорії переселенців, серед яких пенсіонери з місячною пенсією менше ніж 9444 гривні, особи з інвалідністю 1 і 2 групи, діти з інвалідністю, діти-сироти і позбавлені батьківського піклування, сироти віком до 23 років, а також прийомні батьки.

Решті внутрішньо переміщених із березня перестануть нараховувати допомогу в автоматичному режимі, однак вони можуть звернутися до органів соціального захисту, щоб продовжити отримувати виплати.

Водночас юристи наголошують, що не варто забувати, що загальний строк отримання допомоги не може перевищувати 12 місяців від місяця призначення.

Станом на січень 2024 року соціальні виплати на проживання отримували приблизно два з половиною мільйони українців. Зміни в законодавстві мали на меті зменшити цю кількість людей до 170 тисяч.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button