Суспільство

Через 75 років: у Ніжині перепоховали бійця (Фото)

8 травня до Ніжина привезли саркофаг з рештками колишнього жителя міста Євтушенка Сергія Миколайовича, 1924 р.н., який загинув у роки Другої світової війни, захищаючи волинське місто Ковель. Він боєць Першого Білоруського фронту 132-ї стрілецької дивізії.

1943 року хлопець пішов на фронт, а в 1944-му родина отримала похоронку, проте місце поховання 20-річного солдата не було відоме.

У Ніжині прах бійця зустрічали родичі племінник Олександр Петрович Євтушенко, внучаті племінниці Ніна й Світлана, яка приїхала до Ніжина з Краснодара, а також Людмила Величко, голова Ніжинської міської організації ветеранів України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині перепоховали тіло бійця, який загинув у роки Другої світової

Останки 63-х воїнів, які загинули у роки Другої світової війни, знайшли члени пошукової експедиції «Відродження» поблизу села Дубове (неподалік Ковеля). Шістьох військових вдалося ідентифікувати. Двох із них сьогодні перевезли на Чернігівщину – в Ніжин і с. Красне, що на Бахмаччині. Решту перепоховали з почестями на військовому кладовищі поблизу села Мощена.

У лісі під Ковелем не вперше знаходятьостанки загиблих солдатів. За останні 7 років тут перепоховали понад дві сотні радянських воїнів, які брали участь у боях з нацистами у 1944 році.

– Під час розчистки ми виявили в залишках нагрудних кишень бойові нагороди «За відвагу». Відтак відправили відповідний запит і за номером нагороди вдалося ідентифікувати солдатів. Усі документи, які зібрали на кожного військового, а також нагороди й власні речі ми передаємо родичам, – розповів Вадим Дорофєєнко, військовий археолог, керівник пошукової громадської організації «Відродження», підполковник Збройних сил України, учасник АТО. Саме він і привіз останки бійця до Ніжина.

ВоїнаСергія МиколайовичаЄвтушенка перепоховали 9 Травня з військовими почестями на Овдіївському кладовищі біля брата Петра.

Джерело: Ніжинська міська газета «Вісті»

Тетяна Марченко (фото автора)

Ще статті по темі

Back to top button