Суспільство

Через спорт – до мрії: Klitschko Foundation встановили сучасний майданчик в Білейківському ліцеї Козелецької селищної ради на Чернігівщині

Прагнення до нових знань – не зупинити. Попри всі труднощі значна частина українських школярів розпочала уроки в очному форматі. У Klitschko Foundation вважають, що найкращий спосіб адаптуватися до занять у класах – це спорт на свіжому повітрі. Проєкт «Клич друзів – граймо разом!» покликаний через встановлення нових сучасних спортивних майданчиків у школах популяризувати активний та здоровий спосіб життя.

Klitschko Foundation існує вже 20 років. Щороку в межах проєкту організація отримує тисячі заявок з усієї країни. Бажанню української молоді займатися спортом стає на заваді банальна перепона – відсутність у багатьох закладах належної спортивної інфраструктури. Проєкт має на меті об’єднувати школярів довкола спорту і забезпечує їх умовами для реалізації власного потенціалу.

У 2023 році на конкурс подали 1652 анкети. Щоб перемогти, учасники мали виконати низку вимог. Передусім слід було обґрунтувати гостроту потреби у новому майданчику, а також підтвердити мотивацію учнів та вчителів опановувати нове спортивне обладнання. Серед критеріїв відбору також наявність на території школи укриття та віддаленість від лінії фронту не менше 70 км (з міркувань безпеки).

Профінансувати встановлення майданчиків допомогла благодійна організація WeAreAllUkrainians, яка в 2022 році у німецькому Гамбурзі провела благодійний футбольний матч на підтримку України. В межах події вдалося  зібрати 150 000 євро.

Одним з 14 цьогорічних переможців став Білейківський ліцей Козелецької селищної ради, що у Чернігівському районі Чернігівської області. 13 вересня на подвір’ї ліцею панував святковий настрій. Поки вчителі та батьки з інтересом розглядали сучасний спортивний майданчик, в очах дітей можна було помітити бажання почати тестувати новий інвентар просто зараз.

Можливості, які надає новий шкільний спортивний куток справді різноманітні: вуличний тренажер, два гімнастичних комплекси, бруси, тенісний стіл, ворота для мініфутболу, волейбольно-тенісні стійки. Klitschko Foundation забезпечили заклад також м’ячами для різних видів спорту, набором для настільного тенісу, фрізбі, ракетками для бадмінтону тощо. З нагоди встановлення майданчика благодійна організація підготувала для учнів спортивні та інтелектуальні конкурси з приємними та корисними призами.

 «Молодість –  це та пора, коли у тебе багато мрій і ти прагнеш змін у житті країни, але часто стикаєшся з обмеженими ресурсами або скептичним ставленням оточуючих до своїх ініціатив, – розповідає директорка Klitschko Foundation Ангеліна Осадча. – Klitschko Foundation вже 20 років допомагає молоді долати ці обмеження, втілювати свої мрії та змінювати своє життя та своєї громади. За цей час ми реалізували понад 160 проєктів для майже 2,5 мільйонів юних українців. З моменту старту  проєкту «Клич друзів – граймо разом!» ми встановили 202 спортивний майданчик. Сьогодні цей проєкт не лише про спортивний майданчик, це крок до здійснення нашої мрії – перемоги. Заняття спортом та фізична активність дисциплінують нас і роблять більш стійкими у боротьбі за цю мрію. Всі наші проєкти спрямовані на фізичний, інтелектуальний та емоційний розвиток молоді, яка має надзвичайно відповідальну місію — розбудову нашої країни. Для мене наша діяльність зараз — це інвестиція в наше майбутнє».

Білейківський ліцей – також у певному сенсі «школа майбутнього». Це – один з небагатьох навчальних закладів області, який з’явився вже в роки незалежної України. Зараз тут навчаються 175 учнів. У січні наступного року ліцею виповниться 30 років. Тож новий спортивний майданчик став своєрідним подарунком, який учні і вчителі здобули для себе завдяки власній проактивності.

Перемога у конкурсі не є випадковою ще й тому, що серед учнів ліцею – призери обласних змагань з легкої атлетики, чемпіонка області з настільного тенісу, чемпіони районних змагань з волейболу, футболу тощо. Любов до спорту та здорового способу життя учням змалку прищеплює вчитель фізкультури  майстер спорту міжнародного класу з велоспорту Володимир Шевченко. Свого часу саме з ініціативи Володимира Пантелійовича учні, вчителі та випускники ліцею навіть намагалися зробити спортивний майданчик самотужки – з підручних матеріалів.

Попри такий серйозний спортивний бекграунд педагогічний колектив ліцею аж ніяк не був переконаний у перемозі. Про умови проєкту «Клич друзів – граймо разом!» дізналися з повідомлення в Facebook.

«Звісно я чула про цю ініціативу й раніше, але чомусь здавалося, що шансів нема. Цього ж разу вирішили спробувати. Коли представник Klitschko Foundation подзвонив і повідомив приємну новину, ми з моєю заступницею з навчально-виховної роботи Тамарою Миколаївною Пиженко стрибали і кричали на весь ліцей як діти – радість була безмежною, – розповідає директор Білейківського ліцею Козелецької селищної ради Світлана Миколаївна Бобровник – Наші діти дуже люблять спорт. Учні у мене постійно запитували: «коли вже відкриття?» Це була довгоочікувана подія – справжнє свято радості. Всі конкурси сподобалися. Ми вдячні організаторам – хлопці дуже старалися. Майданчик ніколи не пустує – займаються і після уроків, і під час перерв. Навіть зараз дивлюся у вікно – все зайнято: теніс, волейбольна сітка… Перші дні діти обліплювали турніки, як мавпенятка, просто не відходили від них. Вчителям доводилося чергувати на майданчику, щоб підтримувати порядок. Тепер у нас часто запитують: «як вдалося?» Знаю, що на конкурс реєструвалися і міські школи… Як тут не пригадати девіз Klitschko Foundation – «Борись за свою мрію!»

* Проєкт «Клич друзів — граймо разом!» реалізується за фінансової підтримки weareallukrainians2022. Організація зібрала 150 000 євро під час благодійного футбольного матчу у 2022 році за підтримки гамбурзького футбольного клубу @hsv

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button