Суспільство

Чернігівщина на онлайн-карті технічних пам’ятників

Створено онлайн-карту залізничної, сільськогосподарської та автомобільної техніки на постаментах у різних куточках України. Інтерактивну мапу розробив житель райцентру Теребовля на Тернопільщині – краєзнавець, автор низки онлайн-проектів про пам’ятники Тарасу Шевченку, дерев’яні церкви, залізничні станції Ярослав Ярошевський.

Про це повідомляє «Укрінформ».

«Звісно, у Вікіпедії є деяка інформація про пам’ятки такого характеру. Але той перелік зовсім не повний і містить лише назву транспортного засобу й назву населеного пункту. Але, позаяк я вже п’ять років поспіль займаюсь онлайн-картами, то для мене дуже важливою інформацією є точні координати розташування певного об’єкта. Перший варіант карти з’явився навесні 2015 року. Тоді були опрацьовані всі знайдені в Мережі списки техніки на постаментах і їхні координати та фотографії. Робота зі списками показала, що техніки на постаментах і в музеях значно більше. Загалом в Україні на постаментах встановлено приблизно 1000 одиниць техніки і трохи більше тисячі – в музеях», – розповів картограф-дослідник.

За його словами, поштовхом до нового проекту стало створення минулого року «Карти залізничної історії України». Вона видалася досліднику неповною, тож почав уточнювати інформацію. Шукав її в новинах, дописах блогерів і мандрівників, на картах GoogleMaps та Wikimapia.

Карта «Технічні пам’ятники України» містить три рівні: «Залізниця», «Трактори» й «Автомобілі». Загалом майже півтисячі одиниць. Найбільше опрацьована тема залізничної техніки – 250 одиниць, серед них – 70 пам’ятників, 120 експонатів у музеях. Паротягів – 53 на постаментах і ще 24 у музеях, а також 8 діючих.

«Що цікаво, в Гайвороні стоїть на постаменті найстаріший збережений паротяг у всьому пострадянському просторі – бельгійський паротяг 1893 року. Потрапив він до нас із Прибалтики. Естонські дипломати кілька разів намагались забрати паровоз, але Україна жодного разу не дала згоди. І ще. Тракторів на постаментах значно більше, переважно це найпоширеніший радянський трактор «Універсал-2», який у 1960-1970-х роках масово встановлювали на постаменти на хвалу праці трактористів та хліборобів», – розповів автор мапи.

Автомобілів на постаментах теж небагато, лише сім десятків. Найбільше – ГАЗ-АА та ЗіС-5 – наймасовіші вантажівки 1930-1950-х років. Та є й цікавіші, як-от пожежний автомобіль на базі ГАЗ-АА й авто для прибирання доріг у Чернігові, автовишка в Криму і навіть сміттєвоз у Києві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стала відома доля пам’ятника-трактора у Сновську

На постаментах техніка швидко руйнується, тому її багато в різних музеях і приватних колекціях. Перелічити такі експонати важко, тому на карті їх поки що немає.

Розробник стверджує, що наповнення карти триває. Вона доповнюватиметься новими цікавими об’єктами, яких в Україні не так уже й мало.

«Найбільше буде об’єктів у розділах «Авіація» (майже півтисячі одиниць) та «Військова техніка» — танки та бронемашини (ще півтисячі), артилерія (понад 150). І ще трохи буде у розділі «Інша техніка» — велосипеди, копії Ейфелевої вежі, різноманітна техніка й обладнання різних галузей промисловості, водогінні вежі, помпи для викачування нафти», – додав Ярошевський.

Зараз ентузіаст із Тернопільщини має велике бажання зробити розроблену карту окремим сайтом із більшим інтерактивом та гнучкими критеріями пошуку. Тоді ж інші люди матимуть можливість додавати відсутні на карті об’єкти та свіжі фото до всіх інших.

А саму карту «Технічні пам’ятники» можна оглянути ТУТ.

Щодо Чернігівщини, то на онлайн-карті вказана інформація про технічні пам’ятники в Чернігові, Городні і найбільше – в Сновську. Утім, пам’ятника трактору «Т-74» у Сновську вже немає – місцева влада зняла його з постаменту і має намір здати на металобрухт.

Ще статті по темі

Back to top button