Суспільство

Чернігівщина – в десятці за кількість сформованих громад України (Фото)

Станом на 1 січня поточного року Чернігівщина посідає десяте місце в державі за кількістю утворених ОТГ.

Тут сформовано 16 із 367 утворених в Україні об’єднаних територіальних громад.

Про це ЧЕline повідомили в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.

Вони розташовані на 26% загальної площі Чернігівщини, де проживає 18 % населення області.

П’ять громад, утворених у 2015 році, минулоріч уже мали прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. За підсумками року всі вони мали збільшення бюджетних надходжень.

Також вони отримали додатково 31,6 мільйона гривень субвенції на розвиток інфраструктури, які освоєно на 97 %. До державного бюджету повернуто 648 тисяч гривень. Субвенція розраховується з огляду на площу та кількість сільського населення ОТГ і може витрачатися на проекти, передбачені планом соціально-економічного розвитку.

Процес об’єднання громад триває. Уже цього року розпорядженням голови ОДА затверджено висновок про відповідність Конституції та законам України проектів рішень п’яти громад Ріпкинського району, що вирішили об’єднатися в одну — Любецьку з центром у смт Любеч.

Наразі в Україні реалізується чимало міжнародних грантових програм, спрямованих на розвиток і підтримку новостворених громад.

На засіданні Колегії, що днями пройшло в облдержадміністрації, також було обговорено кілька проблем, про які говорили голови Коропської, Парафіївської, Кіптівської та Деснянської ОТГ. Вони стосуються функціонування закладів медицини на територіях об’єднаних громад, роботи дільничних інспекторів поліції, співпраці між радами ОТГ та іншими установами й підприємствами.

Голова ОДА Валерій Куліч ще раз наголосив, що всі структурні підрозділи облдержадміністрації та інших органів державної влади готові надавати новоствореним громадам практичну й методичну допомогу, щоб уже з квітня поточного року вони могли повноцінно функціонувати, а люди відчули реальні переваги об’єднання.

Ще статті по темі

Back to top button