Суспільство

Чернігівщина вшановує пам’ять Героїв битви під Крутами (Фото)

29 січня Україна вшановує пам’ять Героїв битви під Крутами. Це одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років.

Події, які тут відбувалися, дали Україні такі цінні кілька днів. За цей час уклали Берестейський мирний договір, що врятував молоду українську державність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крути: біль втрат і геройських вчинків (Фото)

На території Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» вже 31 рік поспіль відбуваються пам’ятні заходи, участь в яких беруть представники влади, історики, громадські активісти та пересічні жителі Чернігівщини, які шанують свою історію. Цьогоріч у числі зібрання — голова облдержадміністрації В’ячеслав Чаус, голова обласної ради Олена Дмитренко, народний депутат України Анатолій Гунько, заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак

Також вклонилися подвигу предків і військовослужбовці 119-ої окремої бригади територіальної оборони України. Більшість з них, як і юнаки понад сто років тому, не є кадровими військовими. Однак, як тоді, так і зараз українці готові боронити свої державу.

«На цьому місці понад століття тому відбулися трагічні події. Саме тут в нерівній боротьбі поклали свої життя справжні патріоти України.

Але сьогодні — не день скорботи. Сьогодні День пам’яті та день гордості, — зазначив голова облдержадміністрації В’ячеслав Чаус. — Так співпало, що саме наприкінці січня 2015 року бійці, у тому числі і нашого батальйону, боронили незалежність під Дебальцевим.

Так співпало, що наприкінці січня цього року, ворог брязкає зброєю і на північному кордоні. Ми знову маємо бути готові боронити свою державу.

Та окрім зовнішнього агресора, повинні побороти ще більш підступнішого внутрішнього ворога: популізм, корупцію, байдужість… Мусимо, як і сто років тому, нарешті об’єднатися під найріднішим стягом, під нашою жовтоблакиттю. Бо в єдності наша сила. Бо в єдності ми непереможні».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крути: блокпост пам’яті (Фото)

Пам’ять усіх полеглих за свободу та незалежність Української держави учасники заходу вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до Монументу.

Усі охочі могли оглянути тематичні експозиції, серед них — пересувна виставка «Блокпост пам’яті», яку представили матері загиблих бійців АТО/ООС.

Відбулася заупокійна літія.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button