Суспільство

Чернігівщина знову серед лідерів рейтингу щодо формування ОТГ

Наразі в Украні 4277 місцевих рад об’єдналися у 924 спроможні громади. З них 33 – це міста обласного значення, які приєднали до себе більше 70 навколишніх місцевих рад. Про це повідомили в Мінрегіоні, посилаючись на дані Моніторингу процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування станом на 10 липня 2019 року. У відомстві зазначили, що це ті громади, які не побоялися взяти відповідальність у свої руки за розвиток територій і налагодження нормального життя для своїх мешканців, опираючись на децентралізацію.

—  За цими цифрами стоїть якісний розвиток місцевого самоврядування, а за ним – ефективні рішення на користь громад, доступні послуги для людей і вирішення всіх тих проблем у селах і містах, які не вирішувалися роками, а тільки поглиблювалися. На території об’єднаних громад проживає 10 мільйонів населення. Наше спільне з органами місцевого самоврядування і місцевими адміністраціями завдання – втілити реформу на всій території країни, щоб всі люди отримували необхідні послуги належної якості, щоб створювалися робочі місця там, де вони живуть, щоб їх населені пункти ставали для них комфортними і безпечними, — прокоментував перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Децентралізація має зупинити деградацію села

Він звернув увагу на той факт, що лідерами реформи залишаються Житомирська, Чернігівська, Запорізька, Дніпропетровська та Хмельницька області. На останніх позиціях рейтингу —  Закарпатська, Кіровоградська, Вінницька, Львівська та Київська області. Повільно зменшується кількість районів, де не створено жодної громади. Протягом останнього місяця всього в трьох районах ситуація зрушила з місця, а 91 район і досі залишається без об’єднаних громад.

Перший заступник Міністра наголосив на необхідності закріпити децентралізацію в Конституції України, прийняти законодавчу базу засад адміністративно-територіального устрою, завершити в адміністративний спосіб формування спроможних громад та сформувати нові райони, запровадити державний нагляд та контроль за рішеннями органів місцевого самоврядування.

fad1600bf474567af7ce16118055d7d2_L

Джерело: Децентралізація

Ще статті по темі

Back to top button