Суспільство

Чернігівська легенда: Йосипу Безстрашному присвячується

У березні 1912 року в родині чернігівця Абрама Раппопорта народився син Йосип. Хлопець вирізнявся жвавим розумом, тож, коли настав час, без проблем став студентом Ленінградського державного університету.

Після його закінчення вступив до аспірантури Інституту експериментальної біології АН СРСР, де його наставником був знаменитий академік М.К.Кольцов. У останніх числах червня 1941 року Йосип Раппопорт мав захищати дисертацію…

Щойно розпочалася війна, Раппопорт робить божевільний, на думку багатьох, крок: відмовляється від «броні» і йде на фронт молодшим лейтенантом – командиром стрілецького взводу. У червні 1943 року під час лікування в госпіталі Москви після поранення на особисте запрошення професора Сербського Раппопорт захищає у МДУ відкладену на початку війни дисертацію, і вже доктором біологічних наук їде знову на фронт.

У вересні 1943 року Йосип Раппопорт бере участь у форсуванні Дніпра, у 1944 році проводить низку операцій в Угорщині та Австрії, під час одного з боїв втрачає око. За час війни Раппопорт отримав шість радянських орденів і два іноземні, зокрема американський орден Legion of Merit. Однополчани переповідали, що за неймовірний героїзм Йосипа Безстрашного, як називали його фронтовики, тричі представляли до звання Героя Радянського Союзу, проте жодного разу він його не отримав.

Уже після війни Раппопорт гаряче захищав позиції генетики, навіть зробив «неймовірний вибрик» – кинув свій партквиток мало не в обличчя всесильного сталінського улюбленця Трохима Лисенка… і згодом, у 1962 році, саме факт безпартійності Раппопорта завадив йому отримати Нобелівську премію в області хімії: Йосип Безстрашний зажадав вибачень, від нього ж забажали написати нову заяву на членство у КПРС, від чого вчений відмовився. У 1984 році Раппопорту дали Ленінську премію, яку той роздав колегам по лабораторії.

У жовтні 1990 року Йосипу Абрамовичу Раппопорту було присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці, а 31 грудня того ж року вчений помер від отриманих у результаті ДТП травм.

Джерело: Цікавий Чернігів

Читайте новини ЧЕline у Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button