Суспільство

Чернігівське руферство: як вберегти дитину від екстремального способу самовираження

На Чернігівщині почастішали випадки, коли підлітки, ризикуючи власним життям, намагаються зробити гарні селфі на найвищих точках міста. Вони називають себе руферами. Такими точками можуть бути дахи, стовпи, металеві конструкції. Часто такий екстрім призводить не тільки до травматизму, а й до летальних випадків.

Психологи кажуть, що цей спосіб самовираження є досить характерним саме для підліткового віку. Адже таким чином діти намагаються виділитися серед однолітків та набути популярності.

«Таке явище є хвилеподібним і залежить більше від моди. Кожен хоче бути кращим та крутішим за свого друга, тому й обирає найекстремальніші місця для селфі, не задумуючись над тим, до яких наслідків може призвести це заняття. Така «зірковість» – досить характерне явище для підліткового віку», – каже кандидат психологічних наук і доцент кафедри екологічної психології НУЧК імені Т.Г.Шевченка Олена Гірченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ігри з життям: чернігівські руфери залізли на готель Градецький

Психолог також пояснює популярність руферства тим, що такий спосіб самовираження є найпростішим і не потребує особливих зусиль.

Олена Гірченко зазначає, що така поведінка спостерігається серед тих дітей, яких надто опікають батьки, оберігаючи від будь-яких проблем. Таким чином підлітки починають самі шукати екстріму. Єдиним способом уберегти дитину від помилок є пояснення їй наслідків такої поведінки.

«Щоб наочно пояснити підлітку, що може з ним статися, можна показувати йому відео з постраждалими від таких дій дітьми, розповідати про летальні випадки. Але краще спрямувати діяльність своєї дитини у правильне русло. А саме: знайомити з видами діяльності, які також приносять популярність, але не становлять небезпеки», – радить психолог.

Ще статті по темі

Back to top button