Суспільство

Чернігівські медики розповіли про страшний вірус

Медіаресурси країни рясніють повідомленнями, що дітей на Тернопільщині масово вражає підступний і дуже заразний вірус Коксакі.

Щоправда, хворим можуть помилково ставити діагноз «стоматит». Дописувачі соцмереж застерігають, що внаслідок цієї хвороби в дітей можуть облазити нігті.

ЧЕline спробував з’ясувати, яка ж ситуація на Чернігівщині. По коментар ми звернулися до позаштатного спеціаліста з інфекційних хвороб Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації Світлани Ворони. Лікар відповіла, що про ситуацію на Тернопільщині не чула. Тож радіємо, що приводів для занепокоєння у чернігівців, принаймні поки що, немає.

Однак на жителів області може чатувати інша небезпека – грип. Лікар зауважила, що цьогоріч знову передбачається циркуляція вірусів H1N1, H2N3. Щоправда, епідеміологи прогнозують пік захворюваності у грудні-січні.

Наразі ж із настанням осені багато людей охоплює стан депресії. І не дарма. Адже значне похолодання, дощова погода, що не полишає Чернігівщину вже кілька днів, та психологічні стреси здатні викликати негативні емоції, перепади настрою, обезсилення та інші ознаки, характерні для депресивного стану людини.

Є люди, які також скаржаться, що похмура й дощова погода впливає на роботу серця, а також тиск. Метеозалежність — явище не нове. Його ще в Стародавній Греції вивчав знаменитий лікар Гіппократ. У сучасній медицині ця проблема також посідає чільне місце. Усе тому, що абсолютно здорових людей зараз знайти складно, от і реагують гостро на зміну погоди ті, хто має ті чи інші відхилення у здоров’ї.

Поради від медиків, як пережити сезон дощів і нестабільну погоду, доволі прості. Звісно, йдеться про здоровий спосіб життя: раціональне харчування, рухову активність, повноцінний сон. Істотну роль може зіграти загартовування і повна відмова від куріння. Адже не секрет, що метеочутливість частіше відзначається у людей, які мало бувають на свіжому повітрі, які зайняті сидячою, розумовою працею, не займаються фізкультурою.

Про інші неприємності від некомфортної й дощової погоди, як, наприклад, банальну застуду чи ГРЗ, – далі в розмові зі Світланою Вороною.

-Попри погодні негаразди, в Чернігові показники захворюваності на ГРЗ на рівні минулого місяця. Зростання захворюваності немає, – повідомила лікар. Наразі ж вона радить чернігівцям вакцинуватися від грипу, бо для вироблення імунітету в організмі поки що є вдосталь часу.

Людина зі щепленням перенесе захворювання легше. До речі, найстрашніше ускладнення від грипу – пневмонія. Саме через неї трапляється найбільша кількість смертельних випадків.

— Якщо немає протипоказань, бажано робити щеплення усім. Особливо це потрібно пацієнтам групи ризику – дітям, вагітним (2-3 триместр вагітності – не є протипоказанням до щеплення), людям із хронічними захворюваннями серцево-судинної системи, легенів, з вадами обміну речовин, цукровим діабетом, ожирінням, хронічною нирковою недостатністю, онкохворим, зі зниженим імунітетом, тим, хто проходить гемодіаліз, зі штучною ниркою й іншим. У групі ризику  також чернігівці, які вимушені спілкуватися з великою кількістю людей, – медпрацівники, працівники сфери торгівлі, послуг тощо, – сказала пані Ворона.

До речі, імунітет після вакцинації від грипу зберігається щонайбільше 9-12 місяців. Тому й потрібна сезонна вакцинація. І боятися її, за словами лікаря, не треба.

— Наразі використовують дуже сучасні вакцини. Щоправда, якщо з’явиться якийсь мутований штам вірусу, то щеплення від нього не допоможе, – повідомила пані Світлана.

Ще статті по темі

Back to top button